Godina: 2013

Kulturno umjetničko društvo Moreška

Moreška se u Korčuli do Drugog svjetskog rata izvodila uglavnom jednom godišnje, 29. srpnja na dan Sv. Todora, zaštitnika Korčule, i to je bio poseban događaj koji se dugo pripremao. Po završetku Drugog svjetskog rata tradicija izvođenja Moreške nastavljena je još jačim intenzitetom i elanom, što se očitovalo u većem broju nstupa uz entuzijazam mladih Moreškanata. Prvi nastup mladih Moreškanata održan je 1944. godine, na kongresu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Hrvatske (USAOH) na Hvaru, nakon čega je uslijedio nastup odraslih Moreškanata na mirovnoj konferenciji u Parizu. Sve kulturne aktivnosti u Korčuli, pa tako i one vezane uz izvođenje Moreške, 1950. su objedinjene u Radničkom kulturno-umjetničkom društvu Korčula, koje je u kasnijim godinama zbog lakše prepoznatljivosti nazvano prema svojoj najatraktivnijoj sekciji – Moreška. Od tada ovo Društvo u Korčuli objedinjuje sve kulturne udruge i organizacije grada kao što su limena glazba, Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija i dramska sekcija. Nakon gašenja organizacije Jugoslavenski sokol, Društvo preuzima i organizaciju izvedbi Moreške. Nakon prelaska jednog dijela članova u novoosnovano Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija početkom 1990-ih, Radničko kulturno-umjetničko društvo Moreška postaje KUD Moreška. Danas u okviru Društva djeluju Moreška, limena glazba, pjevački zbor i klape te folklorna sekcija. Na razvoj Moreške kao igre znatan je utjecaj imao ubrzan razvoj turizma pri čemu je rasla potreba za učestalim nastupima i brojnim gostovanjima. Moreška je do sada izvedena u gotovo svim zemljama Europe, u nekima i više puta. Sjećanja na turneje i nastupe na međunarodnim festivalima draga su uspomena svim članovima Društva. Sadašnja korčulanska Moreška zasigurno je najatraktivniji mačevalački bojni ples koji se može vidjeti u Europi. Zbog velikog zanimanja gostiju Korčule izvodi se najmanje jednom tjedno.
www.moreska.hr

Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Opću Nakon mature 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (Klaus Arp, Bertrand de Billy, Zubin Mehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Dobitnik je Rektorove nagrade za skladbu “Heads and Tails”. Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama zapadne i srednje Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. Bio je prvi skladatelj – predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA (Music Masters on Air) 2012. Laureat je stipendije “Rudolf i Brigita Matz” za mlade skladatelje.

Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim ansamblima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Canadian Sinfonietta, operni ansambl Staatsheatera u Braunschweigu, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar, ansambl Nacionalne Opere i Baleta Tirana, Dubrovački simfonijski orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor i orkestar HRT, Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma). Akademski zbor Palma je pod njegovim vodstvom osvojio brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga 2012. za stalnog dirigenta ansambla.

Od 2005. do 2014. zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na mjestu zborovođe te sudjeluje u svim opernim produkcijama kao zborovođa, asistent ili dirigent. Godine 2009. postao je asistent prof. Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vršio je dužnost umjetničkog ravnatelja Opere HNK u Zagrebu za opernu sezonu 2013./2014. Od sezone 2014./2015. do zaposlen je na funkciji dirigenta Opere HNK u Zagrebu. Na muzičkoj akademiji zaposlen je na mjestu docenta na odsjeku za dirigiranje, udaraljke i harfu. Dobitnik je nagrade “Stjepan Šulek” za 2017.godinu za kompoziciju “Phantasmagoria”