Godina: 2017

Kulturno umjetničko društvo Moreška

Moreška se u Korčuli do Drugog svjetskog rata izvodila uglavnom jednom godišnje, 29. srpnja na dan Sv. Todora, zaštitnika Korčule, i to je bio poseban događaj koji se dugo pripremao. Po završetku Drugog svjetskog rata tradicija izvođenja Moreške nastavljena je još jačim intenzitetom i elanom, što se očitovalo u većem broju nstupa uz entuzijazam mladih Moreškanata. Prvi nastup mladih Moreškanata održan je 1944. godine, na kongresu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Hrvatske (USAOH) na Hvaru, nakon čega je uslijedio nastup odraslih Moreškanata na mirovnoj konferenciji u Parizu. Sve kulturne aktivnosti u Korčuli, pa tako i one vezane uz izvođenje Moreške, 1950. su objedinjene u Radničkom kulturno-umjetničkom društvu Korčula, koje je u kasnijim godinama zbog lakše prepoznatljivosti nazvano prema svojoj najatraktivnijoj sekciji – Moreška. Od tada ovo Društvo u Korčuli objedinjuje sve kulturne udruge i organizacije grada kao što su limena glazba, Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija i dramska sekcija. Nakon gašenja organizacije Jugoslavenski sokol, Društvo preuzima i organizaciju izvedbi Moreške. Nakon prelaska jednog dijela članova u novoosnovano Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija početkom 1990-ih, Radničko kulturno-umjetničko društvo Moreška postaje KUD Moreška. Danas u okviru Društva djeluju Moreška, limena glazba, pjevački zbor i klape te folklorna sekcija. Na razvoj Moreške kao igre znatan je utjecaj imao ubrzan razvoj turizma pri čemu je rasla potreba za učestalim nastupima i brojnim gostovanjima. Moreška je do sada izvedena u gotovo svim zemljama Europe, u nekima i više puta. Sjećanja na turneje i nastupe na međunarodnim festivalima draga su uspomena svim članovima Društva. Sadašnja korčulanska Moreška zasigurno je najatraktivniji mačevalački bojni ples koji se može vidjeti u Europi. Zbog velikog zanimanja gostiju Korčule izvodi se najmanje jednom tjedno.
www.moreska.hr

Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Opću Nakon mature 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (Klaus Arp, Bertrand de Billy, Zubin Mehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Dobitnik je Rektorove nagrade za skladbu “Heads and Tails”. Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama zapadne i srednje Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. Bio je prvi skladatelj – predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA (Music Masters on Air) 2012. Laureat je stipendije “Rudolf i Brigita Matz” za mlade skladatelje.

Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim ansamblima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Canadian Sinfonietta, operni ansambl Staatsheatera u Braunschweigu, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar, ansambl Nacionalne Opere i Baleta Tirana, Dubrovački simfonijski orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor i orkestar HRT, Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma). Akademski zbor Palma je pod njegovim vodstvom osvojio brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga 2012. za stalnog dirigenta ansambla.

Od 2005. do 2014. zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na mjestu zborovođe te sudjeluje u svim opernim produkcijama kao zborovođa, asistent ili dirigent. Godine 2009. postao je asistent prof. Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vršio je dužnost umjetničkog ravnatelja Opere HNK u Zagrebu za opernu sezonu 2013./2014. Od sezone 2014./2015. do zaposlen je na funkciji dirigenta Opere HNK u Zagrebu. Na muzičkoj akademiji zaposlen je na mjestu docenta na odsjeku za dirigiranje, udaraljke i harfu. Dobitnik je nagrade “Stjepan Šulek” za 2017.godinu za kompoziciju “Phantasmagoria”

Laura Vadjon

Violinistica Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini te jedna od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj.

Laura Vadjon ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana razdoblja glazbenog baroka i klasike.

Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne glazbene scene (Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Richard Egarr, Werner Ehrhardt, Laurence Cummings, Philipp Pickett, Enrico Onofri, Alessandro Tampieri, Marcello Gatti, Stefano Montanari, Benjamin Bayl, Adrian Butterfield, Theresa Caudle, Rachel Brown, Aapo Hakkinnen i dr.).

Članica je London Handel Orchestra s kojim redovito nastupa u Velikoj Britaniji, napose na London Handel Festivalu svakog proljeća u prestižnim dvoranama i crkvama.

U interpretaciji solističke i komorne glazbe ostvarila je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno se istaknula kao interpret glazbe ranog talijanskog baroka te djela Händela i  Mozarta. Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona, stila te glazbeno interpretativne delikatnosti, a odlikuje se originalnim i promišljenim izvedbama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja.

Laura Vadjon muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine.

Dobitnica je nagrada Milka Trnina i Porin kao i brojnih drugih hrvatskih stručnih priznanja s Hrvatskim baroknim ansamblom: Orlando (DLJI 2014.), Ivan Lukačić (VBV 2016.)

Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu i Južnoj Americi.

Profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 1995. godine gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. st. s naglaskom na povijesno – stilski obaviještenu interpretaciju.

Ravnateljica je uspješnog i jedinstvenog Korkyra Baroque Festivala čiji programi na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu predstavljaju vodeće svjetske ansamble i soliste specijalizirane za izvođenje glazbe baroka i klasike na starim instrumentima.

Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih epoha i svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku.