The Locke Consort

The Locke Consort jedan je od najuzbudljivijih baroknih ansambala današnjice. Slaveći ove sezone 25 godina postojanja, The Locke Consort uživa međunarodni ugled zahvaljujući dubini i zrelosti svojih interpretacija glazbe 17. stoljeća. Dobitnik je niza prestižnih nagrada, među kojima su dvije nagrade na Međunarodnom natjecanju ansambala rane glazbe (Nizozemska), prva nagrada na Natjecanju rane glazbe (London) i prva nagrada na Natjecanju Erwin Bodky (SAD). Za svoje nastupe i snimke redovito prima pohvale glazbene kritike kako u Nizozemskoj tako i izvan nje. Ansambl je nastupio na istaknutim koncertima i festivalima diljem Europe te je snimao za vodeće radijske i televizijske programe, uključujući BBC, Francuski radio, nizozemski NOS i National Public Radio (SAD).
Članovi ovog ansambla dolaze iz različitih zemalja – Engleske, Nizozemske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, a svoje su sjedište pronašli u Amsterdamu. Ansambl je dobio ime prema engleskom baroknom skladatelju i teoretičaru Matthewu Lockeu (oko 1622. – 1677.), a djeluje po uzoru na sastav kojim je Locke ravnao na dvoru kralja Charlesa II. Naročito cijenjen po svojim interpretacijama engleske glazbe 17. stoljeća, The Locke Consort je sudjelovao na proslavi 300 godina Koledža William and Mary u Virginiji (SAD), koncertirajući u Nizozemskoj, Engleskoj i SAD-u. Povodom obilježavanja 300 godina Purcellove smrti (1995.) i 350 godina njegova rođenja (2009.), The Locke Consort ponovo je prepoznat kao jedan od vodećih ansambala za englesku baroknu glazbu te je nastupao na svečanostima u čast Henryja Purcella diljem svijeta.
Njihov prvi album Seven Suites by Matthew Locke, kojeg su kritičari ocijenili senzacionalnim, nominiran je za nagradu najbolje izvedbe barokne komorne glazbe prema izboru magazina Gramophone. The Locke Consort također je snimio djela Henryja Purcella i njegovih suvremenika. Osim izvođenju rane glazbe, The Locke Consort je posvećen i suvremenom repertoaru. Praizveli su djela američkog skladatelja Rona Forda i nizozemskog skladatelja Barta Vismana. Njihova suradnja s nizozemskom plesnom skupinom Leine & Roebana iz 2008. rezultirala je zanimljivim nastupima u kojima je mogla uživati publika diljem Europe. Ansambl je također surađivao s britanskim redateljem Peterom Greenawayjem u glazbi za njegov film The Baby of Macon.
www.lockeconsort.net