Korkyra
Korkyra barokni festival

2021 | Katedrala sv. Marka, Korčula – U ČAST MAJSTORU

Detalji programa

Datum i vrijeme: 12 rujna, 2021 21:00
Lokacija: Katolička katedrala Sveti Marko
kupi ulaznicu

Opis programa

Johann Sebastian Bach: Klavierubung, part 1, 3 Partitas
Partita 1 u B- duru BWV 825
Praeludium
Allemande
Corrente
Sarabande
Menuet 1
Menuet 2
Giga

Partita 2 u c- molu BWV 826
Sinfonia
Allemande
Courante
Sarabande
Rondeaux
Capriccio

Ante Knešaurek: Preludij i fuga

Partita 6 u e- molu, BWV 830
Toccata
Allemanda
Corrente
Air
Sarabande
Tempo di Gavotta
Gigue

Tek mnogo godina nakon završetka mog studija u Beču postao sam svjestan da sam bio đak jednog od najboljih interpreta Bacha na klaviru – Brune Seidlhofera. On je rano prekinuo koncertantnu karijeru i posvetio se pedagogiji, ali u mladosti je bio aktivan i kao orguljaš i kao čembalist i pijanist. Snimke iz tridesetih godina nisu bile više dostupne kada sam ja studirao, a pojavom novih medija i tehnologija pojavile su se na you tube kanalu – nekoliko prelijepih snimki Mozarta i Bacha. I rečenica koju je često pomalo ljutito izgovarao odzvanjala mi je godinama: pijanisti danas sviraju premalo Bacha. I Bach je često bio prisutan na mojim programima, ali od nedavno uviđam da ga je bilo premalo. Tek posljednjih godina mogu si priuštiti luksuz da sviram ono što želim i tako sam krenuo od meni možda najdražeg opusa, skromnog naslova Klavierübung 1, Vježbenica za klavir 1 i šest partita za instrument s tipkama. Iako Bach nije mogao čuti zvuk modernog klavira koji se upravo u tih sto godina nakon njegove smrti intenzivno razvijao i mijenjao kao svaki genijalni um slutio je budućnost i razvoj takvog nekakvog instrumenta i danas ne možemo zamisliti ozvučeni Bachov opus bez brojnih snimaka velikih interpreta na modernom klaviru poput Glena Goulda, Edwina Fischera, Friedricha Gulde, Andrasa Schiffa ili Grigorija Sokolova.
I uvijek nanovo postavljam si pitanje na koje nitko u potpunosti ne može odgovoriti: Zašto je Bach tako velik, tako jedinstven? Kako je netko mogao napisati toliko muzike tako savršene i toliko raznolike, a da je njegov potpis i njegov kod uvijek tako prepoznatljiv?
Njegov opus mogao bih usporediti sa pogledom na zvjezdano nebo u vedroj ljetnoj noći, pogled uvijek uzbudljiv i na prvi pogled jednoličan, ali kad se zadubimo u detalje otkrivamo neizmjernu raznolikost i različitosti i u veličinama i u intenzitetu svjetlosti i oblicima i crtežima koji nastaju u pojedinim skupinama zvijezda. I uz tu astralnu i matematičku dimenziju njegovih djela u svakom je trenutku i ona sadržajna, ljudska – svaka nota je sadržajna, značajna i važna i ima pokriće u nekoj emociji u nekom ljudskom afektu.

Đorđe Stanetti

Podijelite na društvenim mrežama