Godina: 2018

Anabela Barić

Anabela Barić diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Giorgia Suriana. Diplomirala je i antičku arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od sezone 2015/2016. nastupa s vokalnim ansamblom Antiphonus pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija kao članica ansambla i solistica. Od 2016. godine redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom te sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Sa klasom profesora Suriana izvodi isječke iz opere Figarov pir W. A. Mozarta u ulozi Susanne. U travnju 2015. godine utjelovila je lik Monsieur Rideau-a na praizvedbi opere Madame Buffault Borisa Papandopula u produkciji Muzičke akademije u Zagrebu na sceni HNK u Zagrebu. U zajedničkom projektu Sveučilišta u Zagrebu i HNK u Zagrebu u travnju i svibnju 2016. godine pjeva ulogu Poppee u operi Agrippina G. F. Händela. U ožujku 2017. godine nastupila je u naslovnoj ulozi Lyške Bystrouške u operi Lukava mala lisica L. Janačeka u zajedničkom projektu Sveučilišta u Zagrebu i HNK u Zagrebu. U veljači 2016. godine službeno je debitirala u Hrvatskom  narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Barbarine u operi Figarov pir W. A. Mozarta, a u istome je kazalištu ostvarila i ulogu Papagene u operi Čarobna frula W. A. Mozarta u studenome i prosincu 2018. godine te u ožujku 2019. godine. U rujnu 2016. godine nastupila je kao solistica u izvedbi Krunidbene mise W. A. Mozarta sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru u Dubrovniku. U veljači 2017. ostvarila je samostalni koncert u Dohi (Katar) sa Doha Baroque Ensemble-om. Ušla je u četvrtfinale 10. međunarodnog pjevačkog natjecanja Klaudia Taev (Pärnu, Estonija, svibanj 2017.) te u drugi krug međunarodnog natjecanja Cesti Competition specijaliziranog za izvođenje barokne glazbe (Innsbruck, Austrija, kolovoz 2017.). U svibnju 2018. godine s Hrvatskim baroknim ansamblom nastupila je na prestižnom baroknom festivalu Internationale Barocktage Stift Melk u Melku u Austriji. Osvojila je nagradu na natjecanju Premio Fatima Terzo specijaliziranog za barokno pjevanje te je uz nagradu ostvarila i dva koncerta u Italiji s ansamblom I musicali affetti (Modena i Vicenza, listopad 2018. godine). Finalistica je međunarodnog natjecanja za operne pjevače Zinka Milanov koje se održalo u Rijeci u srpnju 2018. godine. Diplomirala je s ulogom Despine u operi Così fan tutte W. A. Mozarta u zajedničkom projektu Sveučilišta u Zagrebu i HNK u Zagrebu. Solistički je nastupila na tri izdanja cijenjenog Korkyra Baroque festivala na otoku Korčuli (2016., 2017. i 2018. godine). U 2018. godini ostvarila je solističke nastupe na Lubeničkim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama te Varaždinskim baroknim večerima.

Kajsa Dahlbäck

Finska sopranistica Kajsa Dahlbäck iskusna je interpretkinja rane, klasične i suvremene glazbe. Osobito rado nastupa na koncertnom podiju s različitim orkestrima i instrumentalnim sastavima. Njezin velik repertoar obuhvaća djela u rasponu od Monteverdija, Grandija, Bacha i Handela sve do suvremenih skladatelja, poput Kimme Hakole i Kaije Saariaho. Praizvela je brojna djela, kako zaboravljene skladbe iz 17. stoljeća, tako i suvremene skladbe, primjerice, Kaj-Erika Gustafssona i Petera Hillija.
Debitirala je u Finskoj nacionalnoj operi 2015. kao Drusilla i Amor u Monteverdijevoj Krunidbi Popeje. Među ostalim se opernim ulogama ističu Morgana u Handelovoj Alcini, Valencienne u Lehárovoj Veseloj udovici i Damon u Handelovom Akidu i Galateji.
Kajsa Dahlbäck je umjetnička ravnateljica Baroknog festivala u Vaasi (www.vaasabaroque.com), koji je pokrenula 2013. godine. Također ravna Baroknim ansamblom iz Vaase, a dirigirala je i Finskim baroknim orkestrom, orkestrom Sinfonietta Cracovia, Gradskim orkestrom iz Vaase i Gradskim orkestrom iz Kuopia.
Studirala je crkvenu glazbu na Sibeliusovoj akademiji u Helsinkiju i s odličnim uspjehom diplomirala 2005. godine. Potom je magistrirala na Opernoj akademiji Sveučilišta u Göteborgu. Trenutno priprema umjetnički doktorat na Sibeliusovoj akademiji i studira dirigiranje kod Jorme Panule. Njezini su najznačajniji učitelji pjevanja bili Susanna Eken, Tom Krause i Emma Kirkby.

Kulturno umjetničko društvo Moreška

Moreška se u Korčuli do Drugog svjetskog rata izvodila uglavnom jednom godišnje, 29. srpnja na dan Sv. Todora, zaštitnika Korčule, i to je bio poseban događaj koji se dugo pripremao. Po završetku Drugog svjetskog rata tradicija izvođenja Moreške nastavljena je još jačim intenzitetom i elanom, što se očitovalo u većem broju nstupa uz entuzijazam mladih Moreškanata. Prvi nastup mladih Moreškanata održan je 1944. godine, na kongresu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Hrvatske (USAOH) na Hvaru, nakon čega je uslijedio nastup odraslih Moreškanata na mirovnoj konferenciji u Parizu. Sve kulturne aktivnosti u Korčuli, pa tako i one vezane uz izvođenje Moreške, 1950. su objedinjene u Radničkom kulturno-umjetničkom društvu Korčula, koje je u kasnijim godinama zbog lakše prepoznatljivosti nazvano prema svojoj najatraktivnijoj sekciji – Moreška. Od tada ovo Društvo u Korčuli objedinjuje sve kulturne udruge i organizacije grada kao što su limena glazba, Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija i dramska sekcija. Nakon gašenja organizacije Jugoslavenski sokol, Društvo preuzima i organizaciju izvedbi Moreške. Nakon prelaska jednog dijela članova u novoosnovano Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija početkom 1990-ih, Radničko kulturno-umjetničko društvo Moreška postaje KUD Moreška. Danas u okviru Društva djeluju Moreška, limena glazba, pjevački zbor i klape te folklorna sekcija. Na razvoj Moreške kao igre znatan je utjecaj imao ubrzan razvoj turizma pri čemu je rasla potreba za učestalim nastupima i brojnim gostovanjima. Moreška je do sada izvedena u gotovo svim zemljama Europe, u nekima i više puta. Sjećanja na turneje i nastupe na međunarodnim festivalima draga su uspomena svim članovima Društva. Sadašnja korčulanska Moreška zasigurno je najatraktivniji mačevalački bojni ples koji se može vidjeti u Europi. Zbog velikog zanimanja gostiju Korčule izvodi se najmanje jednom tjedno.
www.moreska.hr

Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Opću Nakon mature 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (Klaus Arp, Bertrand de Billy, Zubin Mehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Dobitnik je Rektorove nagrade za skladbu “Heads and Tails”. Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama zapadne i srednje Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. Bio je prvi skladatelj – predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA (Music Masters on Air) 2012. Laureat je stipendije “Rudolf i Brigita Matz” za mlade skladatelje.

Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim ansamblima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Canadian Sinfonietta, operni ansambl Staatsheatera u Braunschweigu, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar, ansambl Nacionalne Opere i Baleta Tirana, Dubrovački simfonijski orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor i orkestar HRT, Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma). Akademski zbor Palma je pod njegovim vodstvom osvojio brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga 2012. za stalnog dirigenta ansambla.

Od 2005. do 2014. zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na mjestu zborovođe te sudjeluje u svim opernim produkcijama kao zborovođa, asistent ili dirigent. Godine 2009. postao je asistent prof. Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vršio je dužnost umjetničkog ravnatelja Opere HNK u Zagrebu za opernu sezonu 2013./2014. Od sezone 2014./2015. do zaposlen je na funkciji dirigenta Opere HNK u Zagrebu. Na muzičkoj akademiji zaposlen je na mjestu docenta na odsjeku za dirigiranje, udaraljke i harfu. Dobitnik je nagrade “Stjepan Šulek” za 2017.godinu za kompoziciju “Phantasmagoria”

Laura Vadjon

Violinistica Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini te jedna od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj.

Laura Vadjon ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana razdoblja glazbenog baroka i klasike.

Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne glazbene scene (Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Richard Egarr, Werner Ehrhardt, Laurence Cummings, Philipp Pickett, Enrico Onofri, Alessandro Tampieri, Marcello Gatti, Stefano Montanari, Benjamin Bayl, Adrian Butterfield, Theresa Caudle, Rachel Brown, Aapo Hakkinnen i dr.).

Članica je London Handel Orchestra s kojim redovito nastupa u Velikoj Britaniji, napose na London Handel Festivalu svakog proljeća u prestižnim dvoranama i crkvama.

U interpretaciji solističke i komorne glazbe ostvarila je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a posebno se istaknula kao interpret glazbe ranog talijanskog baroka te djela Händela i  Mozarta. Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona, stila te glazbeno interpretativne delikatnosti, a odlikuje se originalnim i promišljenim izvedbama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja.

Laura Vadjon muzicira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine.

Dobitnica je nagrada Milka Trnina i Porin kao i brojnih drugih hrvatskih stručnih priznanja s Hrvatskim baroknim ansamblom: Orlando (DLJI 2014.), Ivan Lukačić (VBV 2016.)

Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu i Južnoj Americi.

Profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 1995. godine gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. st. s naglaskom na povijesno – stilski obaviještenu interpretaciju.

Ravnateljica je uspješnog i jedinstvenog Korkyra Baroque Festivala čiji programi na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu predstavljaju vodeće svjetske ansamble i soliste specijalizirane za izvođenje glazbe baroka i klasike na starim instrumentima.

Promicateljica je izvornog zvuka glazbe starih epoha i svoj entuzijazam prenosi na suradnike, studente i publiku.