Korkyra
Korkyra barokni festival

Početak uz baroknu morešku, kraj uz Bornu Šercara na ‘flašofonu‘, putanja je devetoga Korčulanskoga baroknog festivala koji počinje u petak

Piše: Jasenka Leskur Staničić (Slobodna Dalmacija)
Objavljeno: 2. rujna 2020. – 18:05

Galerija
Barokna moreška  Korčulanski barokni festival

Deveti Korčulanski barokni festival počinje u petak, 4. rujna, izvođenjem barokne moreške u Ljetnom kinu, nakon čega će se ljubitelji ove vrste glazbe preseliti u crkvu sv. Marka, gdje će slušati koncert sopranistice Anabele Barić i kontratenora Franka Klisovića.

Pratit će ih Hrvatski barokni ansambl, rezidencijalni ansambl ovoga festivala koji, pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, osigurava i glazbenu podlogu za stari viteški ples, koji se, umjesto uz tradicionalnu glazbu Krste Odaka, svake godine u ovo doba pleše uz izvornu baroknu glazbu.

U desetak dana trajanja festivala, do 13. rujna, predviđeni su koncerti Hrvatskog baroknog ansambla i violinistice Laure Vadjon, ujedno umjetničke voditeljice ansambla i ravnateljice festivala, potom dva mlada sastava – barokne zvijezde “Early Delight” s programom engleskih majstora, te “Trija Eusebius”, koji će svojim nastupom obilježiti 250. godišnjicu rođenja Ludviga van Beethovena. Nadalje, Pavla Mašića s Bachovim “Goldberg varijacijama”, a za kraj gitarist Ante Gelo, violočelistica Iva Ilakovac i Borna Šercar na “flašofonu” nude izlet u zabavne vode i neočekivane kombinacije.

Ante Gelo, Borna Šercar i Iva Ilakovac nude izlet u zabavne vode i neočekivane kombinacije
Korčulanski barokni festival

S baroknom moreškom na otvaranju kao zaštitnim znakom te s crossover programom za kraj, koji uz ideju baroka provlači i suvremene trendove i načine muziciranja, kao i ansamble koji su više pop nego klasični, ravnateljica najavljuje kulturni događaj u prilagođenoj verziji, u skladu s epidemiološkim okolnostima.

– Barokna glazba je naša ideja vodilja i u ovih devet godina imali smo gostujuće umjetnike iz gotovo svih zemalja Europe. Bilo je raznolikih programa, sakralne i svjetovne glazbe, baroknog plesa, pasija i oratorija, misa i kantata, u izvedbi svjetski poznatih imena. Nažalost, ovogodišnji festival nismo mogli ostvariti uz strane umjetnike jer je, po preporuci Ministarstva kulture, sve usmjereno na domaće snage, kao podrška i pomoć ovom našem glazbenom izvodilačkom sektoru koji je pandemijom i mjerama možda i ponajviše ugrožen. Mnogi naši kolege uopće ne rade i puno je toga otkazano ili prebačeno online, što za nas kao festival koji promovira ambijentalnost, baštinu, sakralne objekte, čarobne prostore i ljepote grada Korčule, nije opcija.

BEZ STRANIH UMJETNIKA

Festival ćemo održati većinom na otvorenim prostorima grada Korčule i u nekim od ostalih mjesta gdje redovito gostuje, u Orebiću, Veloj Luci, Stonu, Pupnatu, Žrnovu, Smokvici, Blatu, Lumbardi, Trpnju i Vignju, s limitiranim brojem publike i uz potrebnu distancu. Moji kolege glazbenici jedva čekaju ponovno nastupati i odsvirati nekoliko različitih programa jer pitanje je kakva nas jesen čeka! Za sada, uz glazbu koja nas sve nadahnjuje, rad i probe kroz koje se ostvarujemo i zasluženi pljesak svakog pojedinca u publici, dat ćemo sebi priliku da rujan bude naš barokni mjesec i da načas zaboravimo ovu okrutnu realnost – kaže violinistica, koja je vrlo ponosna što se Korčulanski barokni festival od početka svrstao uz bok velikim nacionalnim festivalima, prvenstveno zahvaljujući vrhunskom programu i umjetnicima.

Jedno od festivalskih događanja ranijih godina
Korčulanski barokni festival

Od 2012. godine neki od najprestižnijih svjetskih ansambala i solista gostovali su na Korčuli: Academy of Ancient Music, Laurence Cummings, Catherine Machintosh, Red Priest, te The London Handel Players iz Velike Britanije, Le Parlament du musique iz Francuske, La Venexiana, Enrico Onofri i Marcelo Gatti iz Italije, Arte dei suonatori iz Poljske, Capella de Ministrers iz Španjolske, New Trinity Barock iz SAD-a, B’Rock iz Belgije, Andreas Helm iz Austrije i mnogi drugi. Zanimljivo je da je violinisticu i ravnateljicu KBF-a Lauru Vadjon u Korčulu dovelo prijateljstvo s engleskim biznismenom Michaelom Unsworthom, korčulanskim zetom i vlasnikom elitnog boutique hotela “Lešić Dimitri Palace”, koji je glavni mecena Festivala. No, svemu je kumovala velika podrška gradskih vlasti i gradonačelnika Andrije Fabrisa.

Jasenka Leskur Staničić, Slobodna Dalmacija, rujan 2020.

https://slobodnadalmacija.hr/kultura/glazba/pocetak-uz-baroknu-moresku-kraj-uz-bornu-sercara-na-flasofonu-putanja-je-devetoga-korculanskoga-baroknog-festivala-koji-pocinje-u-petak-1041937