Korkyra
Korkyra barokni festival

Aapo Häkkinen

Aapo Häkkinen

Aapo Häkkinen (1976) glazbeno je obrazovanje započeo kao zborski pjevač u Katedrali u Helsinkiju. Čembalo je počeo svirati s trinaest godina; studirao je kod Eline Mustonen i Ollija Porthana (orgulje) na Sibeliusovoj akademiji. Od 1995. do 1998. studirao je kod Boba van Asperena na Sweelinckovom konzervatoriju u Amsterdamu te od 1996. do 2000. kod Pierrea Hantaïja u Parizu. Imao je sreću uživati u velikodušnom usmjeravanju i potpori Gustava Leonhardta.
Odmah nakon završetka studije 1998., osvojio je drugu nagradu i nagradu VRT-a na Međunarodnom čembalističkom natjecanju u Brugesu. Također je osvojio i posebnu nagradu Sjevernonjemačkoga radija 1997. za svoje interpretacije talijanske glazbe. Kao solist nastupao je diljem Europe i svijeta. Istodobno je i vrstan komorni glazbenik i dirigent. Ravnao je izvedbama Handelova Akida i Galateje (red. Vilppu Kiljunen) i Haydnova Napuštenog otoka (red. Johanna Freundlich) u Finskoj komornoj operi, Carissimijeva Jiftaha (red. Juha Mustanoja) u Operi u Kokkoli, Pergolesijeve Služavke gospodarice (red. Ozren Prohić) u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Handelove Alcine (red. Vilppu Kiljunen) na Baroknom festivalu u Vaasi, Telemannova Pimpinonea (red. Ville Saukkonen) u Kulturnom centru u Rovaniemiju te Monteverdijeve Krunidbe Popeje (red. Vilppu Kiljunen) u Finskoj nacionalnoj operi.
Osim na čembalu, redovito glazbuje i na orguljama, klavikordu i fortepianu. Naručio je, praizveo i snimio djela Lucija Garaua, Eere Hämeenniemija, Márija Laginhe, Jyrkija Linjame, Jukke Tiensuua i Tapija Tuomele. Podučava na Sibeliusovoj akademiji i međunarodnim majstorskim tečajevima. Umjetnički je ravnatelj Helsinškoga baroknog orkestra, Ciklusa rane glazbe u Helsinškom glazbenom centru i Baroknoga festivala u Janakkali.