Korkyra
Korkyra barokni festival

Andrea de Vitis

Andrea de Vitis

„Andrea De Vitis jedan je od onih izvođača koji osvajaju publiku oštrinom svojeg muziciranja, iznimnom kontrolom dinamike i agogike te jasnoćom kojom prenose svoju misao, ali i misao autora”
(Il Fronimo).
Zahvaljujući brojnim koncertnim nastupima, pozvan je da nastupa kao solist u prestižnim koncertnim dvoranama (uključujući onu Akademije Franz Liszt u Budimpešti, Grand Theatre u Šangaju, dvoranu Glazbene akademije u Krakovu, The Sheen Theatre u New Yorku) te u drugim dijelovima svijeta (Europi, SAD-u, Meksiku, Kini, Rusiji). Mediji hvale njegove nastupe te ih nazivaju „spektakularnim koncertom”. Često nastupa s orkestrima, a u novije vrijeme s ansamblima Aukso Kameralna (Poljska), Anima Musicae (Mađarska), Državnim orkestrom iz Sankt Peterburga (Rusija), Orchestra del Conservatorio Santa Cecilia i Orchestra Internazionale di Roma.
De Vitis održava majstorske tečajeve na prestižnim festivalima, akademijama i konzervatorijima te drži predavanja o repertoaru za klasičnu gitaru. Snima i nosače zvuka, a za svoje albume dobio je izvrsne kritike u međunarodnim časopisima (Soundboard, Amadeus, Gendai Guitar, Suonare News, Fronimo, Melomano).
Na prestižnom Međunarodnom skupu gitarista u Milanu i Alessandriji 2016. odnosno 2019. godine primio je nagradu Zlatna gitara za najbolji album.
Naxos Records 2019. objavio je njegov dvostruki CD sa svim djelima za gitaru Aleksandera Tansmana, na kojem se nalaze i prve izvedbe novootkrivenih skladbi i Urtext verzija drugih objavljenih skladbi.
„Svojom interpretacijom izražava poštovanje prema tekstu glazbe” (American Record Guide), „dirljive interpretacije” (Amadeus), „profinjena izražajnost” (Melomano), „važno postignuće u svijetu klasične gitare” (Gendai Guitar, Japan).
De Vitis je osvojio više od 40 nagrada na brojnim međunarodnim natjecanjima te medalju talijanskog senata.
Promičući i novi repertoar za gitaru, praizveo je brojne skladbe koje su autori posvetili njemu, među njima „Sonatine en souvenir de Marcel Proust” te „Into the rose-garden – in memory of Julian Bream” poznatoga skladatelja Angela Gilardina.