Korkyra
Korkyra barokni festival

Andrea Friggi

Andrea Friggi

Andrea Friggi rođen je 1979. u Milanu, gdje je 2003. doktorirao filologiju (grčku paleografiju) na Katoličkom sveučilištu Sacro Cuore pod mentorstvom Carla Marie Mazzucchija. Doktorirao je i bizantsku filologiju na Sveučilištu u Torinu 2007. pod mentorstvom Enrica V. Maltesea. Aktivno radi kao znanstvenik te je objavio niz članaka.

Studirao je orgulje, čembalo i continuo s Edoardom Bellottijem, Stefanom Demichelijem i drugima. Pohađao je majstorske tečajeve Renéa Clemencica i Luigija F. Tagliavinija. 2007. seli u Nizozemsku da bi studirao kod Menna van Delfta na Konzervatoriju u Amsterdamu, gdje je i diplomirao 2011. U Amsterdamu je kod Boba van Asperena i Richarda Egarra nakon preddiplomskog nastavio na diplomski studij te je magistrirao uz specijalizaciju za basso continuo 2013. u klasi Thérèse de Goede.

Nastupao je kao solist, ravnatelji i izvođač na continuu na nekim od najpoznatijih europskih pozornica s više ansambala, uključujući Stile Galante, Dolce & Tempesta, I Piccoli Olandesi. Snima za etikete Fuga Libera, Pan Classics i Glossa. 2010. s blok-flautisticom Annom Stegmann osnovao je ansambl Odyssee s kojim redovno nastupa. S ansamblom je osvojio treću nagradu na natjecanju Van Wassenar 2011. Iste te godine dobio je i prestižnu stipendiju Huygens nizozemske vlade.

Od listopada 2010. predaje glazbenu filologiju na Konzervatoriju u Amsterdamu.