Korkyra
Korkyra barokni festival

Andreas Helm

Andreas Helm

Oboist i blok-flautist Andreas Helm stalni je član ansambla Capella Leopldina, Irskog baroknog orkestra, Baroknih solista iz Münchena, ansambla Gaechinger Cantorey i Cordia. Surađuje i s Freiburškim baroknim orkestrom, ansamblima Concerto Köln, Concentus Musicus Wien, Musiciens du Louvre i drugima. Osnivač je i član baroknog ansambla Rossi Piceno te ansambla Schikaneders Jugend, koji oživljava rukopise alpskih glazbenika iz 18. stoljeća. Tijekom 2001. te 2002./03. bio je prvi oboist i solist na blok-flauti Baroknog orkestra Europske unije. S dirigentom Heinzom Ferleschom osnovao je Originalklangorchester i Consort Barucco, s kojim redovito nastupa u bečkom Konzerthausu i u Brucknerhausu u Linzu.

Kao komorni glazbenik i solist osvojio je nagrade na brojnim natjecanjima (uključujući Gradus ad Parnassum i Premio Bonporti). Nastupao je u mnogim europskim zemljama te u Kini, Japanu, Meksiku, SAD-u, Kanadi, Singapuru i Južnoafričkoj Republici.

Andreas Helm često nastupa kao umjetnički voditelj brojnih ansambala te je kao oboist vodio Barucco, Hrvatski barokni ansambl, Norveški puhački ansambl, Barokni orkestar iz Corka, kao i velike barokne puhačke projekte (Glazba za kraljevski vatromet) austrijskih glazbenih sveučilišta.

Snimao je za CPO, Sony, harmonia mundi, Capriccio, Cavalli, ORF, Carus i druge. Na nosačima zvuka objavljeni su njegovi nedavni koncerti za obou Vivaldija i Zacha s Baroknim solistima iz Münchena te Heinichena s Irskim baroknim orkestrom.

Andreas Helm profesor je povijesne oboe na privatnom sveučilištu za glazbu i umjetnost u Beču, a od 2014. do 2019. u istoj je ulozi djelovao na Umjetničkom sveučilištu u Grazu. Čest je gost predavač te održava brojne majstorske tečajeve.