Korkyra
Korkyra barokni festival

Astrid Kirschner, (barokna violina)

Astrid Kirschner, (barokna violina)

Astrid Kirschner vodi dvostruki život moderne i barokne violinistice. Djetinjstvo je provela u Bavarskoj gdje je već s 12 godina primljena na Mozarteum u Salzburgu.

Studij je završila na Visokoj glazbenoj školi u Freiburgu te na Kraljevskom koledžu za glazbu u Londonu uz stipendiju njemačke vlade (DAAD). Za suprugom Norvežaninom preselila se iz Njemačke u Norvešku gdje od 1995. djeluje kao vođa dionice u orkestru Norveške nacionalne opere u Oslu. Astrid Kirschner ujedno je i aktivna barokna violinistica specijalizirana za glazbu 17. i 18. stoljeća. Glavne poticaje za bavljenje baroknom violinom tijekom studija dobila je od Rachel Podger, Monice Huggett i Rinalda Alessandrinija, s kime nastupa od 2005.

Članica je norveškog baroknog ansambla Barokkanerne te redovito nastupa s drugim glazbenim skupinama specijaliziranima za ranu glazbu, kao što su Barokksolistene, Academia Montis Regalis, Divertissement i drugi.

Godine 2015. osnovala je vlastiti barokni ansambl Oslo Circles. S ansamblom Oslo Circles održava brojne koncerte u Norveškoj i inozemstvu te surađuje sa solistima kao što su David Hansen (kontratenor), Marianne Beate Kielland (mezzosopran), Berit Norbakken Solset (sopran), Magnus Staveland (tenor) i norveški filmski glumac Anders Baasmo Christiansen. One Charming Night, prvi CD ansambla Oslo Circles (SIMAX), sadrži arije i kazališnu glazbu Henryja Purcella (s kontratenorom Davidom Hansenom). Objavljen je 2019. te je primio sjajne međunarodne kritike. Drugi CD ansambla Oslo Circles, pod nazivom Lamento (s mezzosopranom Marianne Beate Kielland), snimljen je za LAWO te će biti objavljen u jesen 2021. Ansambl priprema još nekoliko novih CD-a za diskografsku kuću LAWO.

Astrid Kirschner nastupala je na brojnim međunarodnim festivalima rane glazbe, kao što su Tage der Alten Musik Regensburg (Njemačka), Festwochen der Alten Musik Innsbruck (Austrija), Oslo kammermusikkfestival, Oslo kirkemusikkfestival (Norveška), Stockholm Early Music Festival (Švedska), Baroque & Beyond (Švedska), Oslo Early (Norveška), Froville Festival (Francuska), Spazio & Musica (Vicenza, Italija), Varaždinske barokne večeri (Hrvatska), gdje je s ansamblom Oslo Circles 2019. osvojila prvu nagradu za najbolju glazbenu interpretaciju.