Korkyra
Korkyra barokni festival

Barokni festival na Korčulu vraća poznati Academy of Ancient Music

Piše: Branimir Pofuk
Objavljeno: 01. rujna 2022. u 16:48

Večeras započinje Korčulanski barokni festival, u Gradskoj vijećnici predstavit će se i sasvim novi instrument nazvan LD čembalo
Najprije moreška uz baroknu glazbu u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla, a potom koncert u katedrali sv. Marka – tako već godinama počinje Korčulanski barokni festival, a tradicija će se nastaviti sutra.

Baš kao i prije deset godina, na svečanom porinuću tada novog festivala, sada već međunarodno afirmirana i etablirana manifestacija na početku svog drugog desetljeća ponovno će ugostiti slavni britanski ansambl Academy of Ancient Music, a dodanu vrijednost koncertu dat će dvoje izvrsnih hrvatskih umjetnika: proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić kao solistica i violinist Bojan Čičić u ulozi umjetničkog voditelja programa.
 
Festival će, međutim, večeras imati i dragocjenu uvertiru u atriju korčulanske Gradske vijećnice. Tamo će se održati inauguracija novog čembala. Na novom instrumentu koji je nazvan LD čembalo prvi će zasvirati Pavao Mašić, Aapo Häkkinen i Iskra Diklić, a s baroknom će im se violinom pridružiti umjetnička direktorica festivala Laura Vadjon. Izgradnju novoga glazbala naručio je vlasnik hotela Lešić Dimitri Palace Michael Unsworth, glavni inicijator i sve ove godine najveći mecena festivala.
 
Jedanaesto izdanje Korčulanskog baroknog festivala potrajat će do 17. rujna, a osim u gradu Korčuli, koncertni s iznimno bogatim i zanimljivim programom održat će se i u Veloj Luci, Pupnatu, Račišću, na otočiću Vrniku te u Vignju na Pelješcu. Osim rezidentnog Hrvatskog baroknog ansambla nastupit će sastavi Hathor Conosrt iz Belgije, Octavoce iz Ujedinjenog Kraljevstva, španjolska flamenco-senzacija Origen te niz izvanrednih hrvatskih i inozemnih solista kao što su Aljoša Jurinić, Stefano Bagliano, Sheppard Skaerved, Andrea Coen i drugi.
 
Prvog festivalskog vikenda s oba kraja otoka odjeknut će Bachova glazba. Program “One and Only JSB” Hrvatski barokni ansambl u subotu izvodi u korčulanskoj katedrali, a u nedjelju u župnoj crkvi u Veloj Luci.