Korkyra
Korkyra barokni festival

Enrico Onofri

Enrico Onofri

Enrico Onofri rođen je u Ravenni. Karijera mu je počela pozivom Jordija Savalla da bude koncertnim majstorom ansambla La Capella Real. Ubrzo je počeo raditi sa sastavima kao što su Concentus Musicus Wien, Ensemble Mosaiques i Concerto Italiano. Od 1987. Do 2010. Bio je koncertni majstor i solist ansambla Il Giardino Armonico.

Godine 2002. započeo i dirigentsku karijeru, uz odobravanje kritike i pozive brojnih orkestara i festivala u Europi, Japanu i Kanadi. Od 2004. Do 2013. Bio je glavni dirigent ansambla Divino Sospiro, a od 2006. Je glavni gost-dirigent Seviljskoga baroknog orkestra. Ravnao je ansamblima kao što su Camerata Bern, Lucernski festivalski gudači, Bazelski komorni okrestar, Orkestralni ansambl Kanazawa, Cipango Consort Tokyo, Kraljevski orkestar iz Seville, Orkestar iz Clermont Ferranda, Orkestar Lionske opere, Galicijski simfonijski orkestar i drugi.

Osnivač je komornoga ansambla Imaginarium, s kojim izvodi talijanski barokni repertoar. Nastupao je u najslavnijim svjetskim koncertnim dvoranama, surađujući s umjetnicima poput Nikolausa Harnoncourta, Gustava Leonhardta, Christophea Coina, Cecilije Bartoli te Katije i Marielle Labèque.
Snimao je za tvrtke Teldec, Decca, Astrée, Naive, Deutsche Harmonia Mundi/Sony, Passacaille, Nichion, Winter&Winter, Opus111, Virgin, Zig Zag Territoires i druge, a mnoge među njegovim snimka osvojile su prestižne međunarodne diskografske nagrade. Njegove su koncerte prenosile razne europske, američke, azijske i australske mreže.

Enrico Onofri je od 2000. godine profesor barokne violine i interpretacije barokne glazbe na Konzervatoriju Bellini u Palermu. Držao je majstorske tečajeve diljem Europe, Kanade i Japana; bio je mentor i gostujući dirigent Baroknoga orkestra Europske unije, a 2011. Održao je majstorski tečaj na Školi Julliard u New Yorku.

http://www.enricoonofri.com/