Korkyra
Korkyra barokni festival

2022 | KATEDRALA SV. MARKA, KORČULA – KLAVIRSKI RECITAL

Detalji programa

Datum i vrijeme: 10 rujna, 2022 21:00
Lokacija: Katedrala sv. Marka, Korčula
kupi ulaznicu

Opis programa

Aljoša Jurinić, klavir
F. Chopin, D. Pejačević, J. S. Bach, D. Scarlatti…

Program

D. Scarlatti: Klavirska sonata u h molu, K. 27
D. Pejačević: Život cvijeća (izbor)
F. Chopin: Balada br. 1 u g molu, op. 23
Balada br. 2 u F duru, op. 38
Balada br. 3 u As duru, op. 47
Balada br. 4 u f molu, op. 52

Prije nego što se okrenuo glumačkoj karijeri, moj brat Igor krenuo je stopama starijeg brata, svirao je klavir i udaraljke. Jednom je prilikom zamolio našeg oca da mu isprinta note Scarlattijeve sonate koju je htio naučiti. Ne shvativši da Igor traži note samo jedne sonate, tata Boris je, ne sumnjajući u sposobnosti svoje djece, isprintao note svih sonata. A njih nema 18 kao kod Mozarta ni 32 kao kod Beethovena, nego 555. Ta brojka ne otkriva, naravno, samo dinamiku unutar naše obitelji nego i ponešto o Scarlattijevim sonatama: one naime nisu velika višestavačna djela u striktnoj formi nego barokne binarne minijature kod kojih pojam sonata znači da se izvode na instrumentu, a ne pjevaju (što je pak bila kantata).
„Život cvijeća“ Dore Pejačević također je skup minijatura, koji sam počeo češće izvoditi tek kad sam se odselio iz Hrvatske, u želji da jednom odabranom skladbom pridonesem međunarodnoj promociji i hrvatske glazbe i tradicionalno zasjenjenih skladateljica. Iako svaka kompozicija ciklusa nosi naziv jednog cvijeta, dojma sam da bismo skladbe i nazive slobodno mogli nasumično rasporediti. Jer nije, rekao bih, stvar u tome da svaki komad vjerno dočarava pojedini cvijet, nego to da je svaka skladba, poput cvijeća, lijepa na jedinstven način.
I na kraju balade – balade. Skladane u rasponu od osam godina, one su mikrokozmos Chopinova skladateljskog jezika: dok u prvim dvjema dominira jasna distinkcija između melodije i pratnje u stilu bel canto pjevanja, treća i osobito posljednja prepune su polifonih dijelova u kojima svaki glas zaslužuje jednaku pažnju. Chopin je u svojim djelima pomirio baroknu polifoniju, klasicističku formu, romantičarsku čežnju, i uza sve to pomaknuo granice pijanističke virtuoznosti u djelima koja uvijek zvuče moderno.

Aljoša Jurinić

Podijelite na društvenim mrežama