Korkyra
Korkyra barokni festival

2023 | DVORIŠTE PALAČE ARNERI, KORČULA – ABANDONED DREAMS – QUINTA ESSENTIA – Purcell, Blow, Skender

Detalji programa

Datum i vrijeme: 06 rujna, 2023 21:00
Tip / Kategorija: Koncert klasične glazbe
kupi ulaznicu

Opis programa

Quinta Essentia (Hrvatska / Croatia)
Anita Nodilo, režija, koreografija i ples / direction, choreography and dance
Fabijan Komljenović, gluma / acting
Anabela Barić, sopran / soprano
Stjepan Nodilo, barokna oboa i blok-flaute / baroque oboe and recorders
Ivan Jakšeković, violina / violin
Mauro Colantonio, viola da gamba
Izidor Erazem Grafenauer, teorba i barokna gitara / theorbo and baroque guitare
Franjo Bilić, čembalo / harpsichord

 

Program

Tekst: Ulomci iz komedije The Taming of the Shrew (Ukroćena goropadnica) Williama Shakespearea
Glazba: Henry Purcell, John Blow, Ivan Josip Skender

/

Text: Excerpts from the comedy „The Taming of the Shrew” by William Shakespeare
Music: Henry Purcell, John Blow, Ivan Josip Skender

 

Priča o uznositoj djevojci i njenim proscima se prije više od petsto godina utjelovila u Shakespeareovoj komediji Taming of the Shrew. Shakespearovo dramsko djelo još dalje obogaćuje i pridonosi karakterizaciji likova ove priče koja svoj čitatelje i gledaoce izaziva pitajući – na koji se način ljudi prepoznaju kao životni supružnici i kakva se preobrazba nezaobilazno događa kako bi zajednički život mogao uzeti maha?

Večeras se radi o likovima iz spomenute komedije – Petrucciu i Katarini. Katarina je ljepotica na zlu glasu po svojoj svadljivosti i uznositosti, a Petruccio je smjeli mladić na vlastitome putovanju upoznavanja svijeta i života. Dvije uistinu originalne osobe susreću se igrom slučaja i svojom ćudi upadaju u središte pozornosti njezinog rodnog grada Padove. Naš mladić je, pošto mu je otac umro i nemajući obitelj koja bi ga vezala uz dom, na svome putu primio glas o Katarini od svoga starog prijatelja Hortensia. Glas je bio pokudan, no Petruccio nije nimalo oklijevao u svome naumu da upozna tu goropadnu i gordu djevojku…

Zaboravljeni snovi ime je večerašnje predstave. Ona je zasigurno jedna od mnogih koje ste vidjeli i koje ćete tek vidjeti. Ako ima netko među vama komu je ovo takorekuć prvi put u sjedalima publike; dobrodošao u svijet pozornice! Likovi će oživjeti kroz večerašnji izvođački sastav. Vodilja će nam biti glazba, i to baš onakva u kakvoj se ovakvi događaji mogu dogoditi – barokna glazba. Barocco – biser nepravilna oblika, baroque – kićen, čudnovat, oćutjeti ćete i sami. Kada riječi zamru, glazba će voditi dalje.

Poštovana publiko, nalik na davno stvorenu predstavu Taming of the Shrew koja je odigrana u staroj Engleskoj za jednog plemenitog lorda u raskošnim dvorima gdje su se glumci pripremali tek što se lord probudio iz popodnevnog sna, sadašnja predstava Zaboravljeni snovi uskoro započinje.

Anita Nodilo

Podijelite na društvenim mrežama