Korkyra
Korkyra barokni festival

Hathor Consort

Hathor Consort

The Hathor Consort, koji je dobio ime po egipatskoj božici majci Hathor, osnovala je Romina Lischka 2012. Pod njezinim umjetničkim vodstvom, ovaj gudački ansambl posvećen je izvođenju glazbe iz renesanse i baroka u čijem središtu je viola da gamba. Istovremeno, grupa je također zainteresirana za istraživanje novih izražajnih mogućnosti profinjenog, europskog repertoara komorne glazbe u multidisciplinarnim i interkulturalnim koncertnim formama gdje se rana glazba drugih kultura spaja s modernom glazbom, glazbom svijeta i plesom.

Njihov prvi CD Lachrimae, s glazbom Johna Dowlanda, objavila je belgijska izdavačka kuća Fuga Libera 2014. godine i novinari su ga s oduševljenjem prihvatili. Njihov istoimeni program kombinira Dowlandovu glazbu sa šest interludija belgijske skladateljice Annelies van Parys i koreografiju belgijske plesačice Femke Gyselinck. Dhrupad Fantasia, najnoviji projekt grupe, kombinira najstariji oblik sjevernoindijske klasične glazbe (dhrupad) s glazbom iz Engleske 16. stoljeća. Glazba s dvora Mogula Akbara Velikog i s dvora kraljice Elizabete I stapaju se u novi glazbeni jezik, gdje se kombiniraju skladateljski i improvizacijski elementi obiju glazbenih tradicija.

Budući da je razumijevanje glasa neophodno za razumijevanje instrumentalne polifonije gamba consorta, Hathor Consort redovito surađuje sa solistima i vokalnim ansamblima kao što su Pluto Ensemble Marnixa De Cata i Collegium Vocale Gent, pod vodstvom Philippea Herreweghea.

Sa svojim višestrukim programom, Hathor Consort je pozvan na brojne festivale i koncertne dvorane diljem Europe, uključujući bečki Konzerthaus, Warschau Filharmonie, Bozar Brussel, londonski Wigmore Hall, Kölnsku filharmoniju, Philharmonie Essen, Utrecht Early Music Festival, MA Festival Brugge, Musikfestspiele Potsdam, Opéra de Rouen, Muziekcentrum De Bijloke Gent i Festival rane glazbe u Yorku.