Korkyra
Korkyra barokni festival

Helen Charlston

Helen Charlston

Hvaljena kao „prilično poseban mezzosopran” (Music Web International), Helen Charlston počela je pjevati kao članica zbora u Djevojačkom zboru Opatije sv. Albana. Potom je studirala glazbu na Trinity Collegeu u Cambridgeu.
Kao sve traženija mlada umjetnica u Ujedinjenom Kraljevstvu i inozemstvu, osvojila je prvu nagradu na Handelovom pjevačkom natjecanju u Londonu 2018. te je Zvijezda u usponu Orkestra doba prosvjetiteljstva od 2017. do 2019. Među recentnim koncertnim nastupima ističu se Telemannov Ihr Völker hört s Florilegiumom u Wigmore Hallu, Schönbergova Pjesma šumske golubice u Cadogan Hallu, Handelov Jiftah na Londonskom festivalu barokne glazbe i Mendelssohnov Hvalospjev s Kraljevskim sjevernirnim simfonijskim orkestrom u Sage Gatesheadu.
U inozemstvu je nastupila u Bachovoj Muci po Mateju u Grand Théâtre de Provence u sklopu Uskršnjega festivala u Aix-en-Provencelu (Gabrieli Concerto and Players / Paul McCreesh); Händelova Mesiju pjevala je na svjetskoj turneji sa Simfonijskim orkestrom iz Seattlea, Zapadnoaustralskim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom iz Adelaidea; tu su i nastupi u Bachovu Magnificatu (Simfonijski orkestar iz Aucklanda / Stephen Layton); Mozartovom Rekvijemu na Festivalu triju zborova (Orkestar Philharmonia / Simon Halsey); Durufléovom Rekvijemu u Katedrali u Frankfurtu; Händelovom Dixit Dominus na Festivalu komorne glazbe u Eliatu (Gabrieli Concerto and Players / Paul McCreesh) te Elgarovim Morskim slikama sa Simfonijskim orkestrom Sveučilišta u Cambridgeu.
Na pozornici je, među ostalim, tumačila Glasnicu i Prozerpinu (Monteverdijev Orfej) na Festivalu rana glaze u Brightonu te Prvu vješticu (Didona i Eneja) u Wigmore Hallu. Ovog ljeta nastupa na londonskom Opernom festivalu Tête à tête, u ulozi Ane na praizvedbi opere Blue Electric Toma Smaila. Godine 2015. tumačila je ulogu Didone na praizvedbi nove komorne opere, temeljene na Vergiliju, Didona je mrtva mlade skladateljice Rhiannon Randle.