Korkyra
Korkyra barokni festival

I Musicali Affetti

I Musicali Affetti

Ansambl koji je 1997. osnovao Fabio Missaggia okuplja talijanske i međunarodne glazbenike specijalizirane za izvedbu stare glazbe na izvornim instrumentima. Veliku slobodu izražaja ansamblu je omogućilo svjesno i sistematsko proučavanje originalnih izvora i zvučnih praksi.

Ansambl je nastupao na brojnim uglednim festivalima stare glazbe, npr. u Veneciji, Veroni, Rimu, Bologni, Modeni, Padovi, Genoi, Pisi, Pescari, Viterbu, Avignonu, Zagrebu, Krku, Nici, Utrechtu i Hyeresu. Redovito nastupaju i u jedinstvenom i prelijepom Teatru Olimpico u Vicenzi, gdje su publici predstavili važne produkcije, kao što su Brandenburški koncerti J. S. Bacha, „Il Trionfo del Tempo e del Disinganno” i „Alceste” (talijansku premijeru) G. F. Händela i Händelove cikluse talijanskih pjesama „Apollo e Dafne”, „Clori”, „Tirsi e Fileno” te „Aci, Galatea e Polifemo”, a sve pod ravnanjem Fabia Missaggie.

Ansambl je ostvario nekoliko snimki za ugledne radiotelevizijske kuće, uključujući Händelov „Apollo e Dafne”, Rameauov „Pigmalion” (za talijansku državnu televiziju), kao i modernu praizvedbu kantate „La Gloria, Roma e Valore” G. L. Luliera za austrijski nacionalni radio (ORF 1). Ta je snimka objavljena i na CD-u.

I Musicali Affetti 2015. objavili su svoj prvi DVD pod naslovom „Biagio Marini & Antonio Vivaldi a Vicenza” u izdanju diskografske kuće TACTUS. Disk je sniman u Vicenzi u galeriji palače Leoni Montanari, a objedinjuje glazbu Antonija Vivaldija s umjetničkim remek-djelima galerije i arhitekturnim elementima jedinstvene povijesne građevine. Za diskografsku kuću Brilliant Classica ansambl je objavio CD „Alle figlie del Coro” s premijernim snimkama glazbe N. A. Porpore.

Surađujući s uglednim solistima i dirigentima, kao što su M. Huggett, S. Kuijken, A. Bernardini, R. Alessandrini i mnogi drugi, ansambl I Musicali Affetti od 1997. neumorno teži otkrivanju i promicanju izuzetno bogate umjetničke riznice Vicenze. Želja članova ansambla da se povežu s drugim, možda manje očitim glazbenim žanrovima, dala im je priliku da se udruže i s jazz glazbenicima te suvremenim glazbenicima.

Od 2016. I Musicali Affetti usko surađuju s ansamblom GREAM (Groupe de Recherches Expérimentales sur l’Acte Musical – Université de Strasbourg) da bi privukli pozornost publike na dosad neobjavljenu glazbu talijanskih skladatelja 17. stoljeća.

Njihov zadnji CD za TACTUS s prvom integralnom snimkom Opusa II Biagia Marinija primio je entuzijastične pohvale specijaliziranih međunarodnih kritičara.