Korkyra
Korkyra barokni festival

Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender

Svestrani glazbenik Ivan Josip Skender rođen je u Varaždinu 1981. godine. Nakon mature 1997. godine upisao je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Godine 1999. upisao je paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Usavršavao se na seminarima i radionicama iz dirigiranja (Klaus Arp, Bertrand de Billy, Zubin Mehta i dr.) i kompozicije (Michael Jarell, Joszef Soproni). Dobitnik je Rektorove nagrade za skladbu “Heads and Tails”. Od 2010. do 2012. pohađao je dvogodišnji postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču u klasi prof. Uroša Lajovica. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama zapadne i srednje Europe, te u SAD, Kanadi i Meksiku. Bio je prvi skladatelj – predstavnik Hrvatske na europskom multimedijskom festivalu MusMA (Music Masters on Air) 2012. Laureat je stipendije “Rudolf i Margita Matz” za mlade skladatelje. U njegovom širokom i svestranom opusu nalazi se glazba za soliste, komorne ansamble, orkestre, zborove, glazba za kazališne predstave, mjuzikl, opera “Šuma Striborova” (sa svojih 27 izvedbi nadaleko najizvođenija bienalska opera). Dobitnik je više nagrada, od kojih se ističe nagrada “Stjepan Šulek” za 2017. godinu za kompoziciju “Phantasmagoria”.

Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim ansamblima (Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije, Canadian Sinfonietta, operni ansambl i orkestar Staatsheatera u Braunschweigu, Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačka filharmonija, Varaždinski komorni orkestar, ansambl Nacionalne Opere i Baleta Tirana, Dubrovački simfonijski orkestar, Karlovački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Zbor i orkestar HRT, Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma). Akademski zbor Palma je pod njegovim vodstvom osvojio brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga 2012. za stalnog dirigenta ansambla.

Od 2005. do 2014. zaposlen je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na mjestu zborovođe te sudjeluje u svim opernim produkcijama kao zborovođa, asistent ili dirigent. Godine 2009. postao je asistent prof. Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vršio je dužnost umjetničkog ravnatelja Opere HNK u Zagrebu za opernu sezonu 2013./2014. Od sezone 2014./2015. do sezone 2019./2020. zaposlen je na funkciji dirigenta Opere HNK u Zagrebu. Stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao docent na odsjeku za dirigiranje i na pjevačkom odsjeku. Od 2019. član je umjetničkog vodstva Muzičkog Biennala Zagreb, a 2020 je imenovan članom skupštine predstavnika Hrvatskog društva skladatelja.