Korkyra
Korkyra barokni festival

Jan Čižmář

Jan Čižmář

Jan Čižmář svestrani je izvođač specijaliziran za povijesna trzalačka glazbala. Redovito nastupa u Europi, Aziji i SAD-u sa sastavima kao što su Kraljevski orkestar Concertgebouw, Orkestar doba prosvjetiteljstva, Orkestar osamnaestog stoljeća, Rotterdamski filharmonijski orkestar te Capella Cracoviensis pod ravnanjem Fransa Brüggena, Christophera Hogwooda, Giovannija Antoninija, Yannicka Nézet–Séguina, Christine Pluhar i drugih. Nastupa i kao solist baroknog i renesansnog repertoara.

Po dovršetku studija gitare i muzikologije u rodnom Brnu studirao je na Kraljevskom koledžu za glazbu u Londonu, gdje je počeo svirati lutnju u klasi Jakoba Lindberga. Studij je nastavio na Kraljevskom konzervatoriju u Hagu kod Nigela Northa, Joachima Helda, Mikea Fentrossa i Christine Pluhar.

Osnivač je i urednik češkog gitarskog časopisa Kytara, a i redoviti suradnik drugih glazbenih časopisa. Aktivan je u polju izdavaštva i istraživanja rane glazbe.

Jan Čižmář predavao je lutnju i srodne instrumente na Glazbenoj akademiji Karola Szymanowskija u poljskim Katowicama. Trenutno predaje na Akademiji za glazbu i izvedbene umjetnosti Janáček u Brnu te na Akademiji za staru glazbu Sveučilišta Masaryk u Brnu. Redovito održava predavanja i majstorske tečajeve u Europi i prekoeoceanskim zemljama.