Korkyra
Korkyra barokni festival

Josetxu Obregón

Josetxu Obregón

Josetxu Obregón, violončelist i umjetnički ravnatelj, rođen je u Bilbau. Diplomirao je i magistrirao violončelo, komornu glazbu i dirigiranje u Španjolskoj i Nizozemskoj, gdje je na Kraljevskom konzervatoriju u Hagu studirao barokno violončelo i surađivao s Annerom Bylsmom.

Josetxu redovito nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama u 18 europskih država, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Čileu, Kostarici, Boliviji, Japanu i Kini, i to u Concertgebouwu u Amsterdamu, dvoranama Tokyo Opera City, Centro Nacional de las Artes de México, Royal Festival Hall London i drugima. Nastupao je s nekim od najvažnijih europskih ansambala, kao što je Kraljevski orkestar Concertgebouw, a u kontekstu rane glazbe s orkestrima Le Concert des Nations (Jordi Savall), Orkestrom doba prosvjetiteljstva te kao prvi violončelist ansambla L’Arpeggiata (Christina Pluhar), EUBO (Barokni orkestar Europske unije), Arte dei Suonatori i drugih.

Snima za Virgin, Verso, Arsis, Columna Música i The Gift of Music, kao i za BBC3, NPS Radio 3 Holland, Mezzo, španjolsku nacionalnu radioteleviziju, makedonsku televiziju i dr.

Josetxu svira na izvornom violončelu Sebastiana Klotza iz 1740.