Korkyra
Korkyra barokni festival

Kajsa Dahlbäck

Kajsa Dahlbäck

Finska sopranistica Kajsa Dahlbäck iskusna je interpretkinja rane, klasične i suvremene glazbe. Osobito rado nastupa na koncertnom podiju s različitim orkestrima i instrumentalnim sastavima. Njezin velik repertoar obuhvaća djela u rasponu od Monteverdija, Grandija, Bacha i Handela sve do suvremenih skladatelja, poput Kimme Hakole i Kaije Saariaho. Praizvela je brojna djela, kako zaboravljene skladbe iz 17. stoljeća, tako i suvremene skladbe, primjerice, Kaj-Erika Gustafssona i Petera Hillija.
Debitirala je u Finskoj nacionalnoj operi 2015. kao Drusilla i Amor u Monteverdijevoj Krunidbi Popeje. Među ostalim se opernim ulogama ističu Morgana u Handelovoj Alcini, Valencienne u Lehárovoj Veseloj udovici i Damon u Handelovom Akidu i Galateji.
Kajsa Dahlbäck je umjetnička ravnateljica Baroknog festivala u Vaasi (www.vaasabaroque.com), koji je pokrenula 2013. godine. Također ravna Baroknim ansamblom iz Vaase, a dirigirala je i Finskim baroknim orkestrom, orkestrom Sinfonietta Cracovia, Gradskim orkestrom iz Vaase i Gradskim orkestrom iz Kuopia.
Studirala je crkvenu glazbu na Sibeliusovoj akademiji u Helsinkiju i s odličnim uspjehom diplomirala 2005. godine. Potom je magistrirala na Opernoj akademiji Sveučilišta u Göteborgu. Trenutno priprema umjetnički doktorat na Sibeliusovoj akademiji i studira dirigiranje kod Jorme Panule. Njezini su najznačajniji učitelji pjevanja bili Susanna Eken, Tom Krause i Emma Kirkby.