Korkyra
Korkyra barokni festival

Korčulanski barokni festival večeras počinje Moreškom

Piše: Branimir Pofuk
Objavljeno: 01. rujna 2023. u 16:48

Dvanaesto izdanje Korkyre donosi prvi put i vlastitu opernu produkciju, Pergolesijevu “Služavku gospodaricu”
Večeras, 1. rujna, tradicionalnom izvedbom barokne Moreške uz pratnju Hrvatskog baroknog ansambla pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, u korčulanskom Ljetnom kinu počinje 12. izdanje Korčulanskog baroknog festivala. Moreška počinje u 20 sati, a sat poslije u katedrali sv. Marka slijedi prvi koncert i nastup prvog od uglednih inozemnih umjetnika koji ovog rujna stižu u Korčulu. To je violinist Peter Spissky pod čijim će se umjetničkim vodstvom predstaviti ansambl Camerata Øresund.
 
U subotu 2. rujna također u korčulanskoj katedrali slavni austrijski virtuoz na baroknoj oboi Andreas Helm predvodit će, u ulozi umjetničkog voditelja, Hrvatski barokni ansambl u atraktivnom programu pod naslovom “Rođenje simfonije”.
 

Osim u gradu Korčuli, gdje će festival 17. rujna zaključiti španjolski ansambl More hispano, barokna će se glazba u izvedbama vrhunskih domaćih i inozemnih umjetnika slušati i u Pupnatu i Račišću, na otočiću Badiji kao i na Pelješcu, u Orebiću, Stonu i Vignju.

Osobito treba istaknuti još jedan pothvat festivala koji će ove godine premijerno predstaviti i svoju prvu opernu produkciju. Pod ravnanjem čembalista Pavla Mašića, u režiji Dražena Šivaka, s kostimima Dženise Pecotić i dijelovima scenografije Mihovila Depola, Hrvatski barokni ansambl izvest će slavnu Pergolesijevu komičnu operu “Služavka gospodarica” (La serva padrona). Vokalni solisti bit će sopranistica Nikolina Hrkać i bariton Marin Čargo, uz sudjelovanje glumca Borisa Barukčića.

Prva izvedba je 4. rujna u ambijentu korčulanskog Trga sv. Justine, a druga večer poslije na pijaci crkve sv. Josipa u Veloj Luci.