Korkyra
Korkyra barokni festival

La Ritirata

La Ritirata

Posvećen kombiniranju točne povijesne izvedbe (znanjem o instrumentima i estetici skladateljeva života) i najviših razina umjetničke kvalitete, ansambl La Ritirata predstavlja barokne glazbene tradicije iz cijele Europe; u programima ansambla Bach i Händel imaju jednako važne uloge kao i talijanski i španjolski skladatelji dvorskih tradicija ranog baroka uvršteni na album Il Spiritillo Brando u izdanju diskografske kuće Glossa. I prirodno, s obzirom na spominjanje Boccherinijeva djela u nazivu ansambla, La Ritirata čuva posebno mjesto u srcu za tog skladatelja iz Lucce koji je djelovao u Španjolskoj: repertoar ansambla obuhvaća programe sa sonatama za violončelo, gudačkim trijima i drugim komornim djelima.

Talent ansambla La Ritirata odveo ga je do koncertnih pozornica i festivala diljem svijeta, a nedavno u Pekinško nacionalno kazalište, Festival rane glazbe CNART (Ciudad de México), na proslavu zatvaranja španjolskog predsjedanja Europskom unijom (u Tokiju), Ludwigsburger Schlossfestspiele (Njemačka), Museo de Bellas Artes u Santiagu (Čile), Centro Studi Boccherini (Lucca), Centre de Musique Baroque de Versailles, kao i diljem španjolske, uključujući festival Musika-Música za La Folle Journée u dvorani Palacio Euskalduna (Bilbao), Real Alcázar (Sevilla) i Auditorio Nacional de Música u Madridu (tijekom ciklusa u organizaciji Nacionalnog centra za promociju glazbe). La Ritirata je ujedno bio jedini španjolski ansambl koji je odabran za prvu „veliku audiciju” Europske mreže za ranu glazbu REMA.

Među redovnim su članovima ansambla neki od najboljih glazbenika mlađe generacije povijesno osviještene izvođačke prakse, kao što su Tamar Lalo, Enrike Solinís i Daniel Zapico, kao i etablirani instrumentalisti kao što je cijenjeni Hiro Kurosaki.

Tijekom sezone 2016./17. ansambl La Ritirata nastupao je na festivalu u Potsdamu, u Gemäldegalerie u Berlinu (koncert je u Njemačkoj uživo emitirao Deutschlandradio Kultur), na Festivalu Haydnova gudačkog kvarteta Eszterháza (Mađarska), na Varaždinskim baroknim večerima (Hrvatska), festivalu Banchetto Musicale u Vilni (Litva), dva koncerta na Festivalu Internacional de Arte Sacro u Bogoti (Kolumbija), u Alžiru i na dva koncerta u Bilbau, na Festivalu Internacional de Órgano de Getafe (u Madridu), u crkvi Conjunto Monumental San Juan de Dios (u Murciji), na Međunarodnom glazbenom festivalu Felicja Blumental u Tel-Avivu te u Kulturforum Amthofu u Feldkirchenu u Kärntenu (Austrija).

Tijekom sezone 2017./2018. La Ritirara je održala koncerte u Ekvadoru, na Festivalu de Música Antiga u Palma de Mallorci, Festivalu de Música Española u Cádizu, Mozartwoche u Salzburgu, festivalu Thüringer Bachwochen u Njemačkoj te na festivalu Arte Sacro u Madridu. Iz te sezone valja istaknuti poluscensku izvedbu opere Antonia Caldare „Don Chisciotte in corte della Duchessa” u Nacionalnoj glazbenoj dvorani sa solistima Maríom Espadom, Emilianom Gonzálezom Torom i Joaom Fernandesom u režiji Ignacija Garcíe u studenom 2017.

Godine 2018. La Ritirata je proslavila 10. obljetnicu postojanja objavom 10. nosača zvuka „Neapolitan Concertos for various instruments” [Glossa] i koncertima na festivalu London Music N1ghts u Madridu, otvorenju festivala Mozartwochen u Salzburgu, dvjema nastupima na festivalu Thüringer Bachwochen u Njemačkoj, koncertima na Festivalu Internacional de Arte Sacro u Madridu, kao i u dvorani Fundación Juan March, na otvorenju prestižnog koncertnog ciklusa „Universo Barroco” u komornoj dvorani Nacionalne glazbene dvorane u Madridu uz izvedbu Bocchrinijeve Stabat Mater sa sopranisticom Nuriom Rial (koju je snimila i emitirala španjolska nacionalna radiotelevizija) te s programom „Antonio Caldara: The Cervantes Operas” u dvorani Muziekcentrum De Bijloke u Ghentu.

Ansambl je nedavno za rad Josetxua Obregóna na istraživanju i promociji rane glazbe u ovom desetljeću, zahvaljujući čemu je La Ritirata održala više od 230 koncerata u 22 države na 4 kontinenta, primio Nagradu za kulturu grada Madrida u kategoriji klasične glazbe, što je najprestižnija kulturna nagrada koju svake godine dodjeljuje regionalna vlada.