Korkyra
Korkyra barokni festival

Marnix De Cat

Marnix De Cat

Marnix De Cat je belgijski kontratenor, dirigent, orguljaš i udaraljkaš. Pjeva i svira glazbu od 14. do 21. stoljeća, a specijalizirao se za staru i novu polifoniju. Godine 2009. osnovao je vlastiti vokalni Pluto-ansambl kako bi razradio svoje ideje na različitim glazbenim scenama (Ars Nova, renesansa, barok, rani romantizam i suvremena glazba.) često radeći zajedno s violama Hathor Consorta (Romina Lischka). .

Studirao je na Sint-Jan Berchmanscollege Brussel, a diplomirao je na Lemmens institutu u Leuvenu (Hogeschool voor Wetenschap & Kunst, osvojivši prvu nagradu za orgulje (kod Reitzea Smitsa), harmoniju i kontrapunkt. Također je studirao pjevanje, udaraljke i fugu, te dobio prvu nagradu u zborskom dirigiranju (pod vodstvom Erika Van Nevela)

Marnix je stalni član Gesualdo Consort Amsterdam (alt, od 2002.) s Harryjem Van der Kampom. Ovaj vokalni ansambl specijalizirao se za madrigalsko pjevanje, a također je snimio cjelokupno vokalno djelo Jana Pieterszoona Sweelincka. Od 1996. do 2013. bio je jedan od četiri stalna člana jezgre Capilla Flamenca, sudjelujući na njezinim svjetskim turnejama. Zajedno su snimili oko 40 CD-a s Ars Nova, Ars Subtilior i repertoarom francusko-flamanske polifonije iz 15. i 16. stoljeća. Marnix je izradio projekt ’12×12′, srednjovjekovni program u kombinaciji sa Stockhausensovim ‘Tierkreisom’, u suradnji s instrumentistima ‘Het Collectief’.

Redovito je surađivao s Collegium Vocale Gent, Currende ensemble, Weser Renaissance, Huelgas Ensemble,… Svoju vidljivost povećava i kao solist te nastupajući s dirigentima kao što su Philippe Herreweghe, Gustav Leonhardt, Jos van Immerseel, Manfred Cordes …

Nekoliko modernih plesnih izvedbi uključilo ga je kao pjevača za svoje turneje, između ostalih: Iets op Bach (Alain Platel, CdelaB) i Bâche (Koen Augustijnen, CdelaB), a radio je sa Sidi Larbi Cherkaoui i Capilla Flamenca na “Foi”, koja je obišla svijet između 2004. i 2010. Godine 2017. s plesnom tvrtkom ECCE kreirao je plesnu predstavu s polifonom glazbom iz 1450.-1650., „Mer-“, plesnu predstavu o gubitku i tuzi.

Zamoljen je da pripremi pjevače Collegium Vocale Gent za 2 glazbeno-kazališne predstave: “Escorial” i “The Sightless” (Tekst: Maeterlinck), obje s kompanijom LOD i Josseom De Pauwom. Marnix je zamjenjivao orguljaša u katedrali St-Michael u Bruxellesu, a nekoliko godina prvi orguljaš u crkvi St-Geertrui u Leuvenu. Predavao je na Hogeschool WENK, Campus Lemmensinstituut, Leuven, Belgija iu “Aquarius-project” za djecu (Antwerpen), s posebnim naglaskom na glazbeni jezik i improvizaciju s djecom od 6 godina nadalje. Imao je vlastitu školu klavijature u Leuvenu (1992.-1998.), za pijaniste od 4 godine.

Marnix De Cat bio je pjevač-trener kvarteta saksofona BL!NDMAN i pjevao je solo u njihovom ‘Chromatic’ projektu.

Zajedno s jazz saksofonistom Hugom Boogaertsom formirao je duo OrgaX, jedinstvenu kombinaciju orgulja i saksofona, s naglaskom na improvizaciji i miksu stilova. Marnix je također osnovao projekt BACH 4/2, duo na orguljama s Rominom Lischkom na violi.

Uz to, aktivan je i kao skladatelj te redovito surađuje na glazbenim projektima za mlade, te kao trener vokalnog ansambla.

Marnixa De Cata možete čuti na oko 95 CD-snimki.