Korkyra
Korkyra barokni festival

Monteverdi String Band

Monteverdi String Band

Monteverdi String Band posvećen je zvuku i stilu ranih violinskih sastava, a njeguje standardni repertoar i kreativne nove programe. Naši su instrumenti izrađeni prema izvornicima iz prvih desetljeća 17. stoljeća te poboljšani jednako napetim žicama od crijeva, što ansamblu daje bogat, stabilan i usklađen zvuk. Jedan je kritičar primijetio: „Zvuk MSB-a drukčiji je od bilo kojeg drugog ansambla koji izvodi takvu vrstu glazbe.”

Naši su novi programi nadahnuti bogatim talijanskim kulturnim krugovima s početka 17. stoljeća, a dočekani su s oduševljenjem: Galileo, na temelju života, rada i glazbe tog velikog znanstvenika, premijerno izveden na Festivalu rane glazbe u Brightonu 2016. (drama je platforma za izvrsnu vokalnu i instrumentalnu izvedbu malih ansambala Marian Consort te Monteverdi String Band” – The Observer), a naša obrada Monteverdijeva Combattimenta u izvornom kontekstu opisana je u The Guardianu kao „potpuno neodoljiva zahvaljujući mješavini erotike i nasilja”.

Uživljavajući se u (vokalni i instrumentalni) repertoar, idiome i književnost Monteverdijeva doba, možemo dodatno rasvijetliti poznati repertoar, kao što su izvrsne Večernje i žanrovske opere. Stoga nas je oduševilo kad smo za produkciju Orfeja 2017. u Brightonu, u čijoj je režiji sudjelovao ravnatelj MSB-a Oliver Webber, pročitali da „… glazbena produkcija sadrži neposrednost i živost koje su mi oduzele dah” – The Argus.

Program The Madrigal Transformed, premijerno izveden na Sardiniji 2014., u kojem ispreplićemo „moderne” (17. stoljeće!) i stare (16. stoljeće) madrigale kroz suvremenu interpretaciju bio je prvi od ovakvih kreativnih pothvata te se veselimo njegovu predstavljanju na festivalu Korkyra.

Vijesti, fotografije, članke i videoisječke možete pronaći na adresi www.monteverdistringband.com