Korkyra
Korkyra barokni festival

Origen

Origen

MARCO FLORES

Marco Flores (dobitnik Nacionalne nagrade za flamenco) rođen je 1981. u Arcos de la Frontera, Cádiz. S 18 godina pridružio se plesnim grupama Sare Baras i Rafaele Carrasco. Također je bio gostujući umjetnik u plesnim kompanijama Mercedes Ruiz i Miguel Angel Berna.

Od 2004. započinje svoje putovanje kao redatelj i koproducent vlastitih emisija zajedno s Manuelom Liñánom (“Dos en Compañía”), Manuelom i Olgom Pericet (“En sus 13”, “En clave”) ili Olgom i Danielom Doñom (“ Chanta la muí”, “Complot”, “Recital”). Više od šest godina obilazili su svoje projekte, bili prisutni na mnogim uglednim plesnim i flamenco festivalima diljem svijeta.

Godine 2010. započinje solo karijeru osnivajući vlastitu tvrtku. Cía Marco Flores premijerno izvodi svoju prvu predstavu “DeFlamencas” u Gran Teatro de Córdoba. Godine 2012. dobili su specijaliziranu nagradu kritičara na Festivalu u Jerezu. Iste godine predstavlja svoju drugu produkciju “Tránsito” u Teatros del Canal u Madridu u sklopu festivala Suma Flamenca. S “Tránsito” ima turneje po Španjolskoj i Europi (Njemačka, Belgija, Švedska, Francuska…) na važnim mjestima kao što su: Dusseldorf Tanzhaus, Mercat de les Flors de Barcelona, Teatro Bretón u Logroñu, Festival d’Étè u Toulouseu itd.

Godine 2013. kombinira turneju dviju svojih produkcija s drugim predstavama, kao što je Gala otvaranje Festivala u Jerezu s predstavom “Las cinco estaciones” zajedno s Blanca del Rey, Olgom Pericet, Laurom Rozalén i Mercedes Ruiz.

Njegova sljedeća produkcija, “Laberíntica” premijerno je izvedena u Teatru Cervantes u sklopu Bienala de Arte Flamenco de Málaga. Laberíntica je također izvedena na Festivalu de Jerez 2014. te na drugim međunarodnim plesnim festivalima poput Kuopio Dance Festivala (Finska). “Laberintica” je bila predstava koja je otvorila treće izdanje Festivala Flamenco Madrid (2017.).

Godine 2015. kompanija premijerno izvodi “Paso a Dos” na Festivalu de Jeréz, gdje su Marco Flores i Olga Pericet protagonisti ove predstave, nastupajući na mnogim važnim mjestima kao što je London Sadler’s Wells Theatre.

U 2016. “Entrar al Juego”, Floresova peta solo produkcija, premijerno je izvedena kao dio posebnog programa XX. izdanja Festivala de Jeréz. Pridružuju mu se vrlo prestižni gostujući umjetnici Carmela Greco i Alejandro Granados. ¨Entrar al Juego¨ bila je nastup otvaranja 30. međunarodnog festivala flamenca u Albuquerqueu (SAD, 2017.).

Godine 2017. MARCO FLORES DANCE COMPANY postaje Company in Residence u Teatros del Canal (Madrid) gdje su premijerno izveli svoju najnoviju predstavu “Fase Alterna” zajedno s plesačicom Sarom Cano kao gostujućom umjetnicom.

Godine 2018. Društvo premijerno izvodi “Extracto Abierto” i “Extrema”, a Marco osvaja Premio El Ojo Critico de Danza, jednu od najvažnijih plesnih nagrada u Španjolskoj.

Danas Marco Flores sa svojim produkcijama putuje diljem Španjolske i inozemstva. Također koreografira za mnoge umjetnike i kompanije. Nedavno je koreografirao za plesnu kompaniju Daniela Doñe, Konzervatorij Fortea u Madridu i također za Ballet Nacional de España u “Alento y Zaguán”.

 

IGNACIO PREGO

Dobitnik prve nagrade na Međunarodnom natjecanju za čembalo Westfield 2012. g. Prego je opisan od strane novina El Mundo kao “…jedan od najsvestranijih španjolskih glazbenika na klasičnoj sceni…” Nastupao je u velikim gradovima u SAD-u, Kini, Japan, Italija, Španjolska, Kostarika, Čile, Nizozemska, Portugal, Italija, Rumunjska, Peru, Bolivija i Kanada, uključujući važna mjesta kao što su Nacionalna galerija umjetnosti u Washingtonu, D.C., Nacionalni centar za izvedbene umjetnosti u Pekingu, National Auditorium u Madridu, Esplanade u Singapuru i Alice Tully Hall u Lincoln Centru u New Yorku.

Nedavni nastupi uključuju debi Mr. Pregoa s The English Concert i Harryja Bicketa koji je svirao Bachov F-mol koncert za čembalo u New Yorku. Također debitira u Engleskoj sa solističkim recitalom u St. Martin in the Fields u Londonu iu Berkeleyju, CA, svirajući Goldbergove varijacije; koncerti s Portlandskim baroknim orkestrom pod ravnanjem Monice Huggett koji svira kao solist na Bachovom festivalu u Oregonu, Bachovi koncerti za čembalo s Byronom Schenkmanom i prijateljima u Seattleu, koncertna turneja Japan/Singapur pod vodstvom Masaakija Suzukija, koncert pod ravnanjem Jordija Savalla u Metropolitan Museum of Art u New Yorku, solo recitali u National Gallery of Arts u Washingtonu, D.C., Institut Cervantes u Chicagu, Queen Sofia Spanish Institute u New Yorku i na konferenciji Westfield Continuo u Tacomi, WA. Nastup uživo na WQXR NY Public Radio u sklopu festivala Bach360, prezentacija u NYIT Auditoriumu za New York Philharmonic Insight Series i recitali s virtuozom na blok bloku Mauriceom Stegerom i violončelisticom Phoebe Carrai u Frick Collection u New Yorku i The Mansion od Strathmorea u Bethesdi. Nastupao je i na Festivalu rane glazbe Chiquitos u Boliviji, na XI Festivalu rane glazbe u Limi, Peru, te u Symphonic Hallu u Leónu, Španjolska. U siječnju je WFMT Classical Radio posvetio cijelo prvo izdanje svoje nove emisije koju vodi Candice Agree, Baroque&Before, gospodinu Pregu i njegovom recitalu na Latino Music Festivalu u Chicagu.

U prosincu 2014. g. Prego izdao je svoj drugi solo CD za čembalo pod etiketom Cantus Records s Complete French Suites. Njegov solo debi s Versom 2012. pod nazivom “Chromatic Fantasy” također je bio posvećen isključivo glazbi J.S. Bach. Časopis ‘Scherzo’ pozdravio ga je kao “izvanredno majstorstvo Bachove kompleksne kontrapunktske arhitekture, neodoljive elegancije i izvanredne kontrole”; ‘El Cultural-El Mundo’ opisao ju je kao “…izvanrednu izvedbu…”, a Juilliard Journal ju je nazvao “nebeskom glazbom za čembalo”. Prego je nedavno snimio Kompletne francuske suite J.S. Bacha, koji će biti objavljen u prosincu 2013. Kao kontinuirani svirač, g. Prego često surađuje s raznim ansamblima, uključujući španjolsku ‘La Ritirata’, s kojom je upravo objavio DVD za Cantus Records i CD za Glossu, Mauricea Stegera Trio itd.

  1. Prego je dobitnik 2005. AECI granta (Španjolska agencija za međunarodnu suradnju), 2009. granta Zaklade CajaMadrid i 2014. The English Concert-Harry Bicket Fellowship. Nakon što je diplomirao s visokim ocjenama na Konzervatoriju Padre Antonio Soler u Madridu, nastavio je studij u SAD-u s Luiz de Moura Castro i Emile Naoumoff. Zatim je studirao čembalo na Sveučilištu Indiana s Elisabeth Wright. U kolovozu 2012. Ignacio se pridružio programu ‘Historical Performance’ na The Juilliard School u New Yorku, studirajući s Kennethom Weissom i Richardom Egarrom te radeći s gostujućim umjetnicima kao što su Jordi Savall, Harry Bicket, Lars Ulrik Mortensen i Monica Huggett.