Korkyra
Korkyra barokni festival

Oslo Circles

Oslo Circles

Ansambl Oslo Circles osnovala je u Oslu 2015. barokna violinistica Astrid Kirschner, a članovi su neki od najrenomiranijih skandinavskih glazbenika iz područja barokne glazbe.

Članovi ansambla redovito nastupaju s orkestrima kao što su Concerto Copenhagen, Barokksolistene, B’Rock, Barokkanerne, Academia Montis Regalis, Les Musiciens du Louvre

i Helsinški barokni orkestar. Astrid Kirschner okupila je „glazbeni krug” u kojem svi članovi doprinose ansamblu svojim jedinstvenim talentom i glazbenim iskustvom s različitim osobnim stilovima, različitih nacionalnosti i podrijetla. Muziciranje u različitim ansamblima omogućilo je ansamblu Oslo Circles da se prilagodi raznim konceptima i programima koji se podjednako sastoje od poznate i nepoznate barokne glazbe. Oslo Circles posvećen je predstavljanju barokne glazbe u modernom obliku svojom razigranošću, entuzijastičnom radoznalošću i slobodom u trenutku izvedbe. Ansambl usko surađuje s Davidom Hansenom (kontratenor), Marianne Beate Kielland (mezzosopran), Berit Nordbakken Solset (sopran), Magnusom Stavelandom (tenor) i norveškim filmskim glumcem Andersom Baasmom Christiansenom.

Oslo Circles nastupao je na međunarodnim glazbenim festivalima kao što su Froville (Francuska), Baroque & Beyond (Švedska), Wunderkammer (Trst, Italija), Spazio & Musica (Vicenza, Italija) i Varaždinske barokne večeri (Hrvatska), gdje je 2019. osvojio prvu nagradu za najbolju glazbenu interpretaciju s programom Lamento. Ansambl je svoj prvi CD, pod nazivom One Charming Night, s kontratenorom Davidom Hansenom, objavio u studenom 2019., a na njemu se nalaze arije i kazališna glazba Henryja Purcella. Kritičari su snimku proglasili „potpuno sjajnom”, glazbenike „iznimno inventivnima”, a CD „jednom od najboljih snimki unazad više godina” (Martin Anderson, klassiskmusikk.com). Drugi citati kritičara: „Izvrsno muziciranje i pjevanje, snimka vrhunske kvalitete. Toplo preporučujem” (musicwebinternational) i „doista čarobno” (Bayern 4 Klassik). Drugi CD ansambla Oslo Circles pod nazivom Lamento (LAWO) s mezzosopranom Marianne Beate Kielland bit će objavljen 2021., a planiraju i daljnja izdanja. Oslo Circles 2018. pokrenuo je vlastiti ciklus koncerata pod nazivom 1685 u baroknoj crkvi Akershus slottskirke u središtu Osla. Ansambl prima potpore Norveškog vijeća za umjetnost, fonda za izvođačku umjetnost, organizacije Music Norway i grada Osla.

 

Iznimno inventivno. Potpuno sjajno. – klassiskmusikk.com

Doista čarobno. Blistavo. – BR Klassik

Izvrsno muziciranje. – musicweb-international

L’excellence des instrumentistes – baroquiades

 

Početna stranica: https://www.oslocircles.com/