Korkyra
Korkyra barokni festival

Raffaele La Ragione

Raffaele La Ragione

„Mladi Raffaele La Ragione na mandolini danas predstavlja ono što je Gustav Leonhardt nekoć predstavljao na čembalu ”
(Le Monde)
„La Ragione na napuljskoj mandolini s četiri para žica prava je radost za uši”
(Gramophone)
Raffaele La Ragione rođen je u Napulju 1986. godine, a mandolinu je počeo učiti u ranoj dobi. Zbog dugogodišnjeg interesa za muzikološka istraživanja i izvorni repertoar za taj instrument studirao je i diplomirao na Odjelu za kazalište, umjetnost i glazbu Fakulteta za umjetnost i humanističke znanosti Sveučilišta u Bologni, kao i mandolinu na konzervatoriju u Milanu u klasi Uga Orlandija.
Nastupao je diljem Italije, Europe i Azije te snimio nekoliko nosača zvuka posvećenih izvornom repertoaru za mandolinu s raznim komornim sastavima i orkestrima u izdanju diskografskih kuća Brilliant Classics, Arcana Outhere Music, Warner Classics.
Od 2018. član je ansambla Orchestra Italiana Renza Arborea, najvećeg talijanskog zabavljača s kojim je nastupao po cijeloj Italiji te u televizijskim emisijama programa Rai1, Rai2 i Rai5.
O 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena snimio je CD sa skladbama Beethovena i njegovih suvremenika, koji je diljem svijeta dobio sjajne ocjene kritičara.
Godine 2022. s orkestrom Il Pomo d’Oro pod ravnanjem Francesca Cortija snimio je CD pod naslovom Mandolin on Stage. Na albumu se nalaze najvažniji koncerti za mandolinu iz 18. stoljeća skladani od Napulja do Beča predstavljeni u novom svjetlu zahvaljujući upotrebi triju različitih povijesnih mandolina. Za to je izdanje primio razne nagrade (5 Diapason, La Clef de Res Musica, Editor Choice Record Geijutsu, 5 Stars Musica, Top di Music Magazine) i nominaciju za njemački Preis der Deutschen Schallplattenkritik za najbolji album rane glazbe.
Predaje mandolinu na konzervatoriju u Bergamu.