Korkyra
Korkyra barokni festival

Rinaldo Alessandrini (čembalo / orgulje)

Rinaldo Alessandrini (čembalo / orgulje)

Osim što je osnivač i ravnatelj ansambla Concerto Italiano, Rinaldo Alessandrini priznati je dirigent i izvođač na čembalu, fortepianu i orguljama. Smatraju ga jednim od ponajboljih svjetskih interpreta Monteverdija, a njegovo veliko znanje i ljubav prema talijanskom repertoaru odražava se u programima na kojima prenosi esencijalne, ali često izostavljene izražajne i kantabilne elemente koji su ključni za talijansku glazbu 17. i 18. stoljeća.

Dosad je nastupao u Japanu, Kanadi, SAD-u i diljem Europe te je vrlo tražen kao voditelj međunarodnih orkestara: Škotskog komornog orkestra, Orkestra iz doba prosvjetiteljstva, Freiburškog baroknog orkestra, bostonskog Handel and Haydn Society, Maggio Musicale Fiorentino Orchestra, talijanskog RadioOrchestra, orkestra Sinfonica Ciudad de Granada, Orkestra festivala Spoleto, Toskanskog regionalnog orkestra, orkestra Toscanini, francuskog Radijskog orkestra Montpellier, Orkestra opere u Bordeauxu, Simfonijskog orkestra Oviedo, Orkestra opere u Lyonu, Orkestra münchenskog radija, Orkestra kölnskog radija, Orkestra kopenhaškog radija, Portlandskog baroknog orkestra, baroknog orkestra Philarmonia, Kraljevskog filharmonijskog orkestra iz Liverpoola, Orkestra Haydn Bolzano, Simfonijskog orkestra iz Melbournea, Washingtonskog simfonijskog orkestra, orkestra Capitole iz Toulousea, Simfonijskog orkestra iz San Francisca, Komornog orkestra iz Basela, Simfonijskog orkestra iz Seattlea, Orkestra talijanskog radija, Ženevskog komornog orkestra, Filharmonijskog orkestra iz Bergena, Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina.

Nedavno je u La Scali predstavio cijeli Monteverdijev operni ciklus u režiji Boba Wilsona. Godine 2017. Rinaldo Alessandrini i Concerto Italiano proslavili su Monteverdijev 450. rođendan turnejama po Kini, Hong Kongu, Australiji, Japanu i SAD-u. Nadalje valja istaknuti koncerte s orkestrom kazališta Badisches Staatstheater, Baroknim orkestrom iz Wroclawa, orkestrima Hessischer Rundfunk, Grafenegg Tonkuenstler-Orchester, RIAS Kammerchor i Akamus te Orchestre National du Capitole. Rinaldo je i glazbeni ravnatelj festivala „Purtimiro” u Lugu.

Njegova diskografija (Opus 111, Astrèe, Arcana, Deutsche, harmonia mundi) uz talijansku glazbu obuhvaća i Bacha te njegove suvremenike. Osvojio je najviše nagrade kritike, uključujući pet nagrada Gramophone, dvaput Grand Prix du Disque, triput Deutscher Schallplattenpreis, Prix Caecilia, PremioCini i četiri puta nagradu Midem u Cannesu. Njegov najnoviji CD iz 2021. s Bachovim djelima za čembalo dobio je sjajne kritike u medijima.

Rinaldo Alessandrini primio je priznanje Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres francuskog ministra za kulturu, a s ansamblom Concerto Italiano prestižnu nagradu Premio Abbiati talijanskih glazbenih kritičara. Uredio je Baerenreiterova izdanja Monteverdijeva Orfeja i Odiseja.