Korkyra
Korkyra barokni festival

Romina Lischka

Romina Lischka

Romina Lischka studirala je violu da gamba kod Paola Pandolfa na Schola Cantorum Basiliensis (Basel, Švicarska) i dobila je diplomu solista “s odličnim uspjehom” 2006. Nastavila je studij kod Philippea Pierlota na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu gdje je magistrirala diplomu “s odlikom” 2008.

Od diplome, Romina je radila kao slobodna gambistica s ansamblima kao što su Collegium Vocale (Philippe Herreweghe), Gli Angeli Genève i Il Gardelino. Njezina koncertna aktivnost dovela ju je u prestižne koncertne dvorane i festivale diljem Europe, Rusije, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. Godine 2012. Romina je izvela premijeru opere Georgea Benjamina Pisano na koži na festivalu u Aix-en-Provenceu te je s tom produkcijom putovala u Opéra Comique u Parizu i Boljšoj teatar u Moskvi. Također je gostovala s komornim orkestrom Mahler diljem Europe (Teatro Real Madrid, Barbican London, itd.) i sa Šangajskim simfonijskim orkestrom u Kini (Beijing Music Festival, itd.).

U koncertnoj sezoni 2012.-13. Romina je izabrana za “ECHO Rising Star” za ranu glazbu od strane BOZAR-a (Bruxelles) i Concertgebouw-a (Amsterdam), što je rezultiralo solo nastupima na raznim europskim koncertnim mjestima.

Romina se može čuti na brojnim CD-ima na etiketama Coro, Flora, Ricercar, Christophorus, Musica Ficta, Fuga Libera en Paraty. Njezin debitantski CD Pièces de viole de Sietur de Machy dobio je 5 zvjezdica od Diapasona. CD En Suite – Marin Marais, Sainte Colombe & Robert de Visée nagrađen je nagradom Klara za “najbolji klasični CD 2015.”

Dobitnica je nagrade Klara kao solistica 2018. Za sezonu 2019.-20. bila je portretirana umjetnica Bozara.