Korkyra
Korkyra barokni festival

Sjajni Norvežani zaključili su Korkyru, a Slovenci otvaraju Varaždinske barokne večeri

Piše: Branimir Pofuk
Objavljeno: 25. studenog 2021. u 11:32

Norveška je zemlja visokih standarda na mnogim poljima, pa tako i u sviranju barokne glazbe na autentičan način. To nam je besprijekornom svirkom na zatvaranju jubilarnog desetog izdanja Korčulanskog baroknog festivala pokazao i dokazao ansambl Oslo Circles. Prije izvrsno posjećenog i na kraju ovacijama pozdravljenog koncerta u atriju korčulanske gradske vijećnice, ansambl pod vodstvom violinistice Astrid Kirschner isti je program odsvirao i u Veloj Luci, zaokružujući tako još jedan barokni glazbeni pohod od jednog do drugog kraja čarobnog otoka.

Program pod naslovom “Ah, Venezia” bio je u cijelosti posvećen venecijanskim baroknim majstorima 17. i 18. stoljeća, dajući nam izvrstan uvid kako se u Mlecima rascvjetavalo instrumentalno muziciranje, do glazbe Giovanija Gabriellija, koji većim dijelom života pripada i 16. stoljeću, sve do vrhunca s Bachovim talijanskim parnjakom Vivaldijem. Osobito je efektna i uzbudljiva bila izvedba jedne plesne suite Giovannija Girolama Kapsbergera, dobrim dijelom zahvaljujući i sjajnom Jadranu Duncumbu na teorbi, glazbeniku koji je dijelom i hrvatskog podrijetla.

Jedna od značajki ovogodišnjeg festivala bila je stilska širina programa i prisustvo hrvatskih skladatelja. Tako je nesvakidašnji trio koji čine gitarist Mislav Režić, flautistica Antigoni Tsalla i violist Wladimir Kossjanenko, između manje poznatih skladbi Antona Diabellija i Wenzela Thomasa Matiegke svirao i obrade solo-popijevki Ivana Padovca. U Bachovim partitama posvećeni recital pijanista Đorđa Stanettija odlično su se, pak, kao dinamični intermezzo, uklopili Preludij i fuga suvremenog hrvatskog orguljaša i skladatelja Ante Knešaureka.

Tako je završila prva polovica u Hrvatskoj najbaroknijeg mjeseca rujna koji se od večeras nastavlja u Varaždinu, kamo će preseliti i gotovo svi domaći glazbenici s Korčule, počevši od Hrvatskog baroknog ansambla, njegove voditeljice Laure Vadjon i dobrog dijela solista koje smo uz njih slušali.

Zemlja partner 51. Varaždinskih baroknih večeri je Slovenija, pa će u skladu s lijepom tradicijom na svečanom otvorenju festivala večeras, 17. rujna, s početkom u 20 sati, nastupiti slovenski barokni orkestar Musica cubicularis pod umjetničkim vodstvom violončelista Domena Marinčiča. Uz Marušu Brezavšček na blok flauti i baroknom fagotu kao solisti će nastupiti tenor Aco Aleksander Biščević te zagrebačka operna prvakinja, sopranistica Ivana Lazar.

Posebna zanimljivost ovog programa je što će imati i komponentu baroknog plesa, a na programu su djela Lullyja, Händela, Vivaldija i Rebela. Ceremoniju otvaranja i koncert izravno će na Trećem televizijskom programu prenositi i HRT.

Osim niza koncerata izvrsnih hrvatskih i inozemnih umjetnika u samom Varaždinu sve do 29. rujna, glazbeni programi Varaždinskih baroknih večeri ponovo će gostovati i u brojnim mjestima Varaždinske i susjednih županija, održavaju se i već tradicionalni koncerti uz baroknu kavu, a uzbudljiva likovna, literarna i gastronomska događanja, kao i večerašnji vatromet, donosi popratni program pod naslovom “Total baroque”. Stoga je posjet Varaždinu i njegovom čuvenom festivalu najbolje početi na internetskoj adresi www.vbv.hr.