Korkyra
Korkyra barokni festival

Sonja Runje

Sonja Runje

Mezzosopranistica Sonja Runje s pohvalama je diplomirala solo pjevanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u razredu prof. Martine Gojčete Silić, a usavršava se kod prof. Eve Blahove u Bratislavi.
Iako se profilirala u repertoaru 17. i 18. stoljeća, njezin repertoar obuhvaća širok dijapazon opernih i koncertnih naslova.
Tijekom sezone 2018./2019. u češkom Narodnom Kazalištu u Moravsko-Sleškoj nastupa kao Badessa u Suor Angelici, Frugola u Plaštu i Zita u Gianniju Scchicchiju u Triptihu G. Puccinija, dok u Zagrebačkom HNK-u igra Albinu u Ženi s jezera G. Rossinija, te Ivišu u Adelu i Mari J. Hatzea, a još je očekuju uloge Calisto/Calipso u operi Polifemo N.Porpore na Salzburškim svečanim igrama, te Isabella u Talijanki u Alžiru G. Rossinija na festivalu Schloss Kirchstetten in Wienviertel. U ovoj sezoni imala je i koncerte sa Zagrebačkom Filharmonijom, Hrvatskim Baroknim Ansamblom, pijanisticom Kosjenkom Turkulin i drugima.
Nastupala je u raznolikim ulogama na hrvatskim i inozemnim opernim pozornicama, među kojima se izdvajaju Sesto (W. A. Mozart La Clemenza di Tito) u češkom Narodnom kazalištu u Moravsko-Sleškoj, zatim Orlofski (J. Strauss II. Šišmiš), Tolomeo (G. F. Handel Julije Cezar u Egiptu), Čarobnica (H. Purcell Didona i Eneja) u Riječkom HNK te  Smeraldina, Princeza Linette, Princeza Nicoletta (S. Prokofjev Zaljubljen u tri naranče) u Zagrebačkom HNK.
Za vrijeme studija sudjelovala je u studentskim opernim produkcijama igrajući Orfeja (Ch. W. Gluck Orfej i Euridika) s kojim je diplomirala, Olgu (P. I. Čajkovski Evgenij Onjegin), Mercedes (G. Bizet Carmen), te Maddalenu (G. Verdi Rigoletto) u koncertnoj izvedbi, a nastupala je i u manjim ulogama u HNK Split i HNK Zagreb
Često nastupa kao koncertna solistica (izdvaja Nelson misu J. Haydna, Zimsko putovanje F. Schuberta, Misu u h-molu BWV 232 J. S. Bacha, Hrvatsku misu B. Papandopula, Rekvijem M. Durufléa, 2. Simfoniju G. Mahlera, Rekvijem i Missu Brevis W. A. Mozarta, San Ivanjske noći F. Mendelssohna Bartholdyja, Gloriju i Stabat Mater A. Vivaldija, Stabat Mater G. B. Pergolesija, Mesiju i Dixit Dominus G. F. Handela, Božićni Oratorij C. Saint-Saënsa, 9. Simfoniju L. van Beethovena, itd.); s orkestrima poput Zagrebačke Filharmonije, Zagrebačkih Solista, Hrvatskog Baroknog Ansambla, Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra, Crnogorskog Simfonijskog orkestra i drugih.