Korkyra
Korkyra barokni festival

Župna crkva Pomoćnice Kršćana

Župa Marije Pomoćnice Kršćana u Orebiću je slijednica župe iz Podgorja, koja je ustanovljena 1475. i posvećena sv. Vidu. Od 1638. ista je bila preimenovana u župu Gospe Karmelske, jer je sjedište župe bilo u Karmenu. Od 1855. sjedište se prenosi u Orebić na obalu, u crkvu sv. Stjepana. Kako je crkva sv. Stjepana bila premalena i sasvim trošna, time neprikladna za potrebe župne zajednice, u mjestu je sagrađena nova župna crkva i posvećena Mariji Pomoćnici Kršćana.

 Orebić (župa, koja se kroz stoljeća imenuje: Hyllis, Oppidum Hyellense, Carmen, Carmine, Sabbioncello, Oeneum, Trstenica i Podgorje) je smješten uz more nasuprot Korčuli. Najveće je naselje i glavna turistička destinacija na Pelješcu. Povezan je pelješkom cestom s kopnom, a višekratnom trajektnom vezom s Korčulom.

 Na vidikovcu zapadno od Orebića s pogledom na more/kanal, na grad Korčulu, na okolna mjesta, na uzvisini od oko 150 m iznad mora, dominira franjevački samostan Gospe od Anđela s crkvom Uznesenja Marijina, oko koje je mjesno groblje.

Župna crkva je posvećena Pomoćnici Kršćana, a građena je darovima vjernika, te posvećena 24. svibnja 1884. od biskupa Mata Vodopića. Obnovljena je 2009/2010.