Korkyra
Korkyra barokni festival

Canzona

Canzona

          Canzona je osnovana 1992. i sastavljena je od vodećih britanskih glazbenika koji glazbuju na povijesnim instrumentima. Brojni koncerti Canzone kao komornog sastava i svestranost njezine voditeljice Therese Caudle, koja svira i violinu i kornet, stvaraju poticaj za formiranje fleksibilnoga sastava povijesnih drvenih i limenih puhačkih te gudačkih instrumenata. Često im se pridružuju i pjevači, pa su tako s Canzonom nastupali brojni istaknuti solisti poput Philippe Hyde, Jamesa Bowmana i Petera Harveya. Članovi Canzone osobitu strast gaje prema glazbi sedamnaestoga stoljeća, ali koju god glazbu u rasponu od Monteverdija do Mozarta svirali, nastoje je izvesti na primjerenim povijesnim instrumentima.

Canzona se često proširuje do orkestralnih razmjera te je nastupala s nizom izvrsnih zborova, kao što su Polyphoni i Holst Singers. Ansambl trajno surađuje s nekoliko zborova, kao što su Zbor Glazbenoga festivala Leith Hill, Bristolski Bachov zbor i Zbor Chelmsfordske katedrale; pritom redovito izvodi mnoga remek-djela barokne ere, među kojima i Bachove pasije te Misu u h-molu, Händelova Mesiju i Izrael u Egiptu, Monteverdijeve Vespere te djela Purcella i de Lalandea.

Canzona je snimila dva kritički hvaljena diskografska izdanja – motete Andréa Campre za etiketu EtCetera, te snimku “Violino o Cornetto” s talijanskim sonatama za violinu i kornet u interpretacijama Therese Caudle i članova Canzone za etiketu Nimbus Alliance.