Korkyra
Korkyra barokni festival

2021 | Župna crkva Pomoćnice kršćana, Orebić – LUNARIS

Detalji programa

Datum i vrijeme: 05 rujna, 2021 20:00
Lokacija: Ul. kralja Tomislava 5, 20250, Orebić
Tip / Kategorija: Programi

Opis programa

Anna Stegmann, blok flaute (Nizozemska)
Jorge Jiménez, violina, viella (Španjolska)
Old &New


Naš se pogled na Mjesec promijenio. Uvijek prisutan na nebu, no daleko i izvan dosega, već stoljećima očarava ljude. U programu LUNARIS njemačka blok-flautistica Anna Stegmann i katalonski violinist Jorge Jiménez izvode četiri seta o različitim i često mističnim Mjesečevim mijenama. Jorge svira na Ruggierijevoj violini iz 1680. koju mu je na posudbu ustupio Jumpstart Jr Foundation/Sparey Collection. Različitim blok-flautama, vielama i baroknom violinom publiku vode na putovanje na kojem se rana srednjovjekovna glazba spaja sa skladbama iz posljednjih desetljeća.

U svakoj se fazi mijene položaj Zemlje mijenja u odnosu na Mjesec zbog čega nama na Zemlji izgleda različito: od punog Mjeseca do potpune tame. Tijekom četiri glazbena „seta” nadahnuta tim fazama te zajedno predstavljena kroz zvučne kulise preispituje se percepcija i uobičajena definicija različitih glazbenih razdoblja: glazba srednjovjekovnih trobairitza spaja se sa zvukovima Luciana Berija; Eugène Ysaÿe razgovara s Johannom Sebastianom Bachom.

U ezoteriji se smatra da Mjesečeve mijene utječu na ponašanje i emocije ljudi. U programu LUNARIS svaka je Mjesečeva faza povezana s izražajima i raspoloženjima koja se glazbeno prenose kroz program. To je putovanje kroz zvukovne prostore u kojima rascjep između stare i nove glazbe polako mijenja našu percepciju kako nam se Mjesec predstavlja u svojim različitim oblicima.

Anna Stegmann & Jorge Jiménez

Podijelite na društvenim mrežama