Korkyra
Korkyra barokni festival

Trio Adriatico

Trio Adriatico

Trio Adriatico unikatan je ansambl specijaliziran za povijesno obaviješteno izvođenje rane glazbe. Članovi ansambla su glazbenici s boravištima na Jadranu po čemu je ansambl i dobio ime. Upoznali su se i okupili na studiju u Amsterdamu gdje su usavršavali svoje znanje u izvođenju rane glazbe, a svaki pojedinačno danas djeluje i muzicira u raznim etabliranim ansamblima u Hrvatskoj i diljem Europe. Posebnost Trija Adriatico jest spoj rane glazbe (posebno renesanse i ranoga baroka) te suvremenih skladateljskih  ostvarenja, prije svega, domaćih hrvatskih autora.

Na taj način ne samo da promiču hrvatske skladatelje na, do sada, još uvijek rijetkim instrumentima kao što su, barokna violina, viola da gamba i čembalo, nego i potiču daljnje stvaralaštvo za povijene instrumente koji mogu zvučati na potpuno nov i privlačan način.

Trio Adriatico čine eminentni glazbenici koji muziciraju na replikama povijesnih instrumenata: Helga Korbar, barokna violina, Mauro Colantonio, viola da gamba, traverso flauta i Franjo Bilić, čembalo. Svojim nastupima diljem Hrvatske i Nizozemske privukli su srca i publike i kritike podupirući i šireći scenu rane glazbe u Hrvatskoj te na taj način približavajući domaći kulturni milje Europskom.