Korkyra
Korkyra barokni festival

2021 | Župna crkva Crkva Gospe od Sniga, Pupnat – PADOVEC & CO

Detalji programa

Datum i vrijeme: 10 rujna, 2021 19:00
Lokacija: Crkva Gospe od Sniga
Tip / Kategorija: Programi

Opis programa

Ivan Padovec (1800 – 1873): Moje jutro op. 43 br. 2 na stihove Ljudevita Vukotinovića *

Anton Diabelli (1781 – 1858): Serenata Concertante op. 105 za flautu, violu i gitaru
Andante sostenuto
Allegro moderato
Adagio non tanto
Scherzo : Presto
Allegro non tanto
Marcia: Allegro moderato

Ivan Padovec (1800 – 1873): Nächlichter Ritt na stihove Gustava Jilliya *

Wenzel Thomas Matiegka (1773 – 1830): Notturno op.21 za flautu, violu i gitaru
Allegro moderato
Lento e patetico
Zingara-Andantino, Trio

Ivan Padovec (1800 -1873): Lahku noć op. 74 na stihove Petra Preradovića *
(* U obradbi za flautu, violu i gitaru)

Tijekom devetnaestog stoljeća dogodio se niz promjena u životima glazbenika, skladatelja i graditelja glazbenih instrumenata, a koje su bile uzrokovane demokratskim idejama i industrijskom revolucijom. Jedan od rezultata industrijske revolucije bio je nastanak i uspon srednje klase čiji su pripadnici sve više odlazili na koncerte i glazbeno se obrazovali. Taj novi ekonomski sloj sastojao se od velikog broja ljudi koji su, po prvi puta do tada, imali dovoljno financijskih sredstava i slobodnog vremena.
Tako je izvođenje glazbe u intimnim salonima devetnaestog stoljeća postalo sve popularnije. Život u kućama tog vremena se odvijao u salonima gdje su glazbene izvedbe manjeg broja izvođača postale omiljeni događaji. Neki tadašnji sladatelji/izvođači su se financijski uzdržavali izvedbama u tim malim “koncertnim dvoranama” koje su privlačile bogate mecene. Solističke izvedbe i komorna glazba su bili veoma popularni, a program je uključivaosve – od opernih i orkestralnih transkripcija do sentimentalnih ljubavnih pjesama i balada.
Ivan Padovec utemeljitelj je hrvatskog “gitarizma“ i jedan je od rijetkih evropski priznatih hrvatskih glazbenika svog vremena koji je veliki dio svog života proveo u Beču gdje je surađivao s najpoznatijim glazbenicima s početka 19. stoljeća. Neka od Padovčevih djela izdana su kod Antona Diabellija, poznatog tadašnjeg izdavača i glazbenika, a s kojim su surađivali i velikani poput Schuberta i Beethovena.
Ovim ćemo programom, koji će biti izveden na autentičnim glazbalima, i na kojem su, osim Padovčevih, i djela njegovih poznatijih suvremenika i suradnika – Antona Diabellija, Franza Schuberta i Wenzeslausa Matiegke pokušati dočarati ugođaj bečkih salona devetnaestog stoljeća.

Mislav Režić

Podijelite na društvenim mrežama